2024. május 7. Kedd, Gizella.
 
Szombaton nyitják meg a látogatók elõtt az egri Valide Sultana fürdõromotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 09:10:41
Az örökségvédelem közel negyvenéves adósságát törleszti, amikor a Múzeumok éjszakájának keretében megnyitják az egri Valide Sultana fürdõromot szombat délután négy órakor - mondta Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója szerdán Egerben, sajtótájékoztatón.

Az igazgató kitért rá: az egri történelmi belváros rehabilitációs programjának részeként látogathatóvá tett fürdõrom egyike Eger négy török kori ikonikus örökségének a minaret, a török fürdõ és a várbéli török kert mellett.

Hozzátette: tervezik, hogy a késõbbiekben egy, a török kori fürdõkultúrát bemutató multimédiás kiállítást is nyitnak majd itt, az ehhez szükséges 20-30 millió forintot pályázati forrásból, illetve a török követség bevonásával remélik elõteremteni.

Szécsényi Orsolya igazgatóhelyettes felidézte: a vármúzeum vidékrõl az elsõk között csatlakozott a Múzeumok éjszakája rendezvénysorozatához 2004-ben. Közlése szerint idén a Nemzeti Kulturális Alap jóvoltából rendezvénytársulásként, az egri Eszterházy Károly Fõiskola Varázstorony Természettudományi Pályaorientációs Központjával, a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárral, valamint az Egri Termálfürdõvel közösen várják a látogatókat a Múzeumok éjszakáján. A programokhoz számos szolgáltató is csatlakozott - tette hozzá.

Az igazgatóhelyettes elmondta: a Múzeumok éjszakáján a várban lesz egyebek mellett fáklyás kazamatavezetés, megrendezik a VI. Kárpát-medencei tûzugró fesztivált és idõszakos kiállítás is nyílik a belvárosi rehabilitáció során feltárt régészeti leletekbõl. Az Egri Vitézlõ Oskola vezetésével pedig fáklyás felvonulás indul a belvárosból a várba este 9 órakor.

Kárpátiné Ézsiás Edit, a könyvtár olvasószolgálata vezetõjének közlése szerint az intézmény kedvezményes beiratkozási lehetõséggel, kiállításokkal és koncertekkel várja a vendégeket.

A Varázstoronyban már délelõtt tízkor elkezdõdnek a programok: kémiai kísérleteket tartanak a gyerekeknek, lesznek planetáriumi órák, elõadást tartanak a Naprendszerrõl, a robotokról, a Földön kívüli élet esélyeirõl. Papp Irén, a Varázstorony programkoordinátora hozzátette: a várban este 9 órától csillagászati távcsõvel a Szaturnuszt is meg lehet majd figyelni.

A sajtótájékoztató keretében mutatta be Sz. Király Júlia, a vármúzeum osztályvezetõje Gárdonyi Géza Természet kalendáriuma - Titkosnapló címû, a Helikon Kiadó gondozásában az Ünnepi Könyvhétre megjelent könyvét.

Felidézte: Gárdonyi Géza rendszeresen feljegyezte kertjének növény- és állatvilágával, illetve a természeti jelenségekkel kapcsolatos megfigyeléseit - titkosírással. Az új kötet révén a nagyközönség most olvashatja elõször teljes egészében - a titkosírással és megfejtésével együtt - ezeket a jegyzeteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!