2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Magyarország Európa legnagyobb dinnyebeszállítójaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 10:40:46
Címkék: Bihari hírek
Júliusban és augusztusban várhatóan Magyarország lesz Európában a legnagyobb dinnyeexportõr, a hazai termés felét sikerül külföldre, elsõsorban uniós országokba szállítani. Stabilizálódott a dinnye ára a piacon, nem várható drágulás.

A tavalyinál több – az idõjárásnak is köszönhetõ – kiváló minõségû magyar dinnye kerül a kereskedõkhöz július elsõ hetétõl egészen szeptember közepéig. Az idén várhatóan a tavalyi 210 ezer tonnás mennyiségnél 5-10 százalékkal terem több a tökfélébõl a magyar földeken; júliusban és augusztusban Magyarország lesz Európában a legnagyobb dinnyeexportõr, várhatóan a hazai termés felét sikerül külföldre, elsõsorban EU-s országokba szállítani.

A tavalyinál több kiváló minõségû magyar görögdinnye kerül a kereskedõkhöz július elsõ hetétõl – nyilatkozta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. Az ormánsági Csányoszróban rendezett dinnye szezonnyitó ülésen elmondta: a piac szereplõit tájékoztatják a várható mennyiségrõl, minõségrõl, hogy az érintett boltok fel tudjanak készülni az importáruk idõben történõ kivezetésérõl.

Elmondása szerint a szüret a baranyai Ormánságban kezdõdik, és Békésben folytatódik. Július végén már Tolnában, Hevesben és a Hajdúságban is megindul a dinnye begyûjtése a földekrõl, legkésõbb augusztusban a szabolcsi gazdák is bekapcsolódnak a termelésbe. A szakember kifejtette: az elmúlt években a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Dinnyeszövetség és a FruitVeB közösen indított promóciójának hatására folyamatosan növekedett a magyar görögdinnye fogyasztása. Az idén további erõsödésre lehet számítani, a vásárlók ösztönzésével kapcsolatos feladatokat az Agrármarkerting Centrum látja el, és erre külön költségvetést készítettek. A promóció várhatóan július közepétõl szeptember közepéig tart majd. Eddig hat áruházlánc (Auchan, CBA, Lidl, Metro, Spar, Tesco) vállalta, hogy részt vesz a marketingmunkában, kóstoltatni is fogja a vásárlókkal a magyar árut.


A tegnapi egyeztetés után az áruházakat hivatalos levélben értesítik, mikortól számíthatnak a magyar termék érkezésére, és megkérik õket, ne rendeljenek már külföldi dinnyét. Az árakkal kapcsolatban kijelentette: az utóbbi években stabilizálódott a dinnye ára a magyar piacon, sikerült megtalálni azt a sávot, amely a fogyasztóknak, a kereskedõknek, és a gazdáknak is megfelelõ. A pozitív hangulatot az is jelzi, hogy dinnyében érdekelt gazdák száma is emelkedett, ma nagyjából 11 ezren élnek a tökféle termelésébõl. Oravecz Tamás, a Dinnyetermelõk Országos Egyesületének elnöke azt mondta: „idén az idõ kegyes volt a dinnyéhez, mindeddig nagymértékben segítette a gyümölcs érési folyamatát, optimális a terméskötõdés”. A szakemberek szerint jelenleg mintegy 6000 hektáron termelnek dinnyét hazánkban, az elmúlt három évben folyamatos volt a területi bõvülés. Közel 1500 hektárral nõtt a dinnyével beültetett földek területe az említett idõszakban.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mellett az Európai Bizottság is kiemelt figyelmet fordít a termék árusítására, az ezzel kapcsolatos szabályok betartására. A bizottság korábban kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a dinnyekartell miatt. Áprilisban indoklással ellátott véleményt küldött Budapestre, amelyben az uniós versenyjog maradéktalan alkalmazására kérte hazánkat a mezõgazdasági termékek terén. Korábban a magyar parlament olyan jogszabályt fogadott el, amelynek értelmében a GVH gyakorlatilag nem léphet fel a mezõgazdasági termékekkel kartellezõk ellen. Közleményében a bizottság leszögezi: az uniós szerzõdés tiltja a kartellezést és a piacot más módon korlátozó üzleti gyakorlatokat, ezek kizárása pedig hatékony és elrettentõ erõvel bíró büntetések kiszabásával lehetséges. Brüsszel azt kifogásolta, hogy a GVH csak akkor állapíthat meg büntetést, ha az érintett gazdasági szereplõk az után is fenntartják versenykorlátozó tevékenységüket, hogy a hatóság azonosította azt, és felszólította a feleket, hogy megszabott határidõre hagyják abba magatartásukat.

A FruitVeb május végi termésbecslése szerint a hazai gyümölcstermés az idén éves szinten 10-15 százalékkal nõhet. A hozamokat eddig legfeljebb 5 százalékkal rontotta a májusi esõs, hideg idõjárás. A termés mennyiségét nagyjából 80 ezer tonnára prognosztizálják. Az étkezési piacon a tavalyihoz hasonló árakra számítanak a termelõk, míg a termés felét felszívó konzervipar a 2013-as szezon-végi 150-160 forintos kilónkénti árnál alacsonyabb induló árakkal kalkulál.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!