Utolsó módosítás: 2014-06-22 11:39:30 |
|
A gyógynövényeket frissen a legjobb felhasználni, de bevált praktikákkal megõrizhetjük frissességüket hosszabb idõre is! Íme tíz tartósítási módszer. Szárítás hagyományos módon
Ha van elég szabad helyünk, szárítással tartósíthatjuk növényeinket. A megtisztított töveket fejjel lefelé, napfénytõl védett, meleg, jól szellõzõ helyen, csokorba kötve 2-4 hétig szárítsuk. A levelek roppanósak és jól morzsolhatóak lesznek, aprítva tároljuk õket.
Szárítás sütõben
A megmosott szárakat tegyük tepsibe – egy rétegben -, majd 80 Celsius-fokon sütõben szárítsuk nagyjából 4 órán át. A növényt idõnként forgassuk meg. Fontos: a sütõ ajtaját hagyjuk nyitva, hogy távozhasson a nedvesség!
Szárítás mikróban
Gyors és egyszerû mód a mikrohullámos szárítás. Egy percig melegítsük a már nem nedves leveleket, majd fordítsuk meg és másik oldalukat is egy percig szárítsuk. Fontos, hogy folyamatosan figyeljük a növényeket, mivel azok lángra kaphatnak!
Hideg szárítás
A tiszta növényekrõl textillel itassuk le a nedvességet, majd egy rétegben helyezzük papírtörlõvel kibélelt lapos edénybe, vagy tepsibe a töveket. A hûtõben kb. 1 hétig tároljuk a növényeket.
Sóban, cukorban
A leveleket szórjuk meg sóval vagy cukorral és hagyjuk, hogy kiszáradjanak. Tároljuk õket légmentesen! A gyógynövénytõl és ízléstõl függ, hogy sót vagy cukrot használunk.
Jégkockában
Daraboljuk fel a leveleket és szórjuk jégkockatartóba (1 teáskanálnyit kockánként). Öntsük le vízzel, fagyasszuk le, majd a kockákat bezacskózva visszatehetjük a fagyasztóba. Egy kockába többféle levelet is szórhatunk, tetszés szerint keverhetjük a gyógynövényeket.
Fagyasztás tasakban
A megtisztított töveket egészben vagy apróra vágva zacskókban is lefagyaszthatjuk. Fagyasztás elõtt helyezzük vékony rétegben a növényeket lapos edényre, hogy kicsit száradjanak.
Készítsünk növénykeveréket!
Ha van már jól bevált fûszer- vagy gyógynövénykeverékünk, az apróra vágott leveleket elegyítve zacskóban fagyaszthatjuk. Fagyasztva nagyjából egy évig felhasználható.
Fûszerolaj
A tiszta leveleket aprítsuk fel, majd keverjük olajba (kb. 2 csésze friss fûszernövényt adjunk 1/3 csésze olívaolajhoz). A keveréket felrázás után légmentesen fagyaszthatjuk le. Használat után a megmaradt fûszeres olajt hûtõben tároljuk.
Vajba keverve
Vágjuk össze a töveket és keverjük össze vajjal, ízlés szerint. Fagyasszuk le kockában vagy vajas dobozban. Fontos: a szárított növényeket légmentesen zárható zacskókban, edényekben maximum egy évig tároljuk. A fagyasztott leveleket csak akkor helyezzük vissza a fagyasztóba, ha azok nem olvadtak ki.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|