2024. május 15. Szerda, Zsófia, Szonja.
 
Mire jó az illatozó, gyógyító hársfavirág?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-23 08:56:20
Júniustól bódítanak friss illatukkal a hársfák. Fontos: ha magunk is akarunk a virágokból gyûjteni, ismerjük, melyikrõl gyûjthetünk, melyikrõl nem.

Több hársfaj virágát is gyûjthetjük: ezek a kislevelû hárs, a közönséges hárs és a nagylevelû hárs. Az ezüsthárs (más néven magyarhárs)virágját ne gyûjtsük, mert azok allergiát válthatnak ki. Gyógyászati célra nem alkalmas, szagolgatni lehet azért bátran. Az ezüsthársat biztosan felismerjük: csillagszõrök borítják, amitõl a levél fonákja ezüstösen fénylik.

Hogyan gyûjtsük a hársvirágot?

Napos idõben fogjunk neki! Szedésre akkor alkalmas, amikor a virágok java kinyílt, a többi éppen feslik. A gyûjtés idejének megválasztása nagyon fontos, mert sem a még zárt bimbó, sem a túlnyílott virág nem megfelelõ. A szedéskor teljesen kinyílt virág száradáskor széthullik, azért sem használható. Elvirágzott, földre lehullott részek se kerüljenek az alapanyagba. Ekkor csak az ágvégeket szabad levágni, és késõbb leszedni a virágzatot. Igen fontos az önmérséklet!

A fákra vigyázzunk, kárt semmiképpen se tegyünk benne!

Szárítás elõtt válogassuk át, majd szétterítve, huzatos, árnyékos helyen, gyakori forgatással szárítsuk meg. Csak a teljesen száraz virágot tegyük kartondobozba, textilzsákba vagy üvegbe; a
fém tárolóedényeket kerüljük.

Hatásai

Nagyon finom a teája, de ennél még sokkal többet tud! Meghûléses betegségekre – hatásos izzasztószer –, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptetõ, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer mûködését. A népi gyógyászat szerint jó idegerõsítõ és vértisztító hatású. Vizelethajtó és gyomorerõsítõ teakeverékekben is fontos összetevõ.

A hársfavirágból készült méz az egyik legértékesebb mézfajta: izzasztó, köhögéscsillapító és nyugtató hatású. A virágok fõzetét a fürdõvízbe öntve bõrápolóként használhatjuk, hajöblítõként simává és hársvirág illatúvá varázsolja a hajat.

Maria Treben gyermekek nyugtalan alvása esetére is javasolja. Ha a gyermek nyugtalanul alszik, alvás közben hányja–veti magát, akkor hatékony és gyors segítség a hársvirág-fürdõ. Ehhez egy nagyobb lavórba hársfavirágot teszünk, és éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap meglangyosítjuk (le is szûrjük), és az belezúdítjuk a fürdõvízbe. Illatos, boldogító, nyugtató fürdõ nem csupán kicsinyeknek. A javasolt fürdési idõ 20 perc. Ezt a fürdõt felmelegítve még kétszer lehet használni.

A tea elõkészítése

A leszedett hársvirágot szárítsuk meg, majd tegyük zárt dobozba, vagy papírzacskóba szellõs, száraz helyre. A hársvirágból gyógyteát készítünk, mely nagyon finom, üdítõ ital.

Elkészítése

2 teáskanálnyi szárított hársfavirágot forrázzunk le 2 dl forró vízzel. A forrázatot 10 percig hagyjuk állni. 10 perc elteltével szûrjük le. Az így nyert fõzet kiváló gyógyszer nátha, reuma, köszvény esetén gyógyír. Ha a hársfa virágához kamillát és borsmentát is keverünk, izzasztó teát kapunk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!