2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ezzel a trükkel verik át a nyugdíjasokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-25 14:55:13
Az elmúlt napokban ugrásszerûen megnõtt a koruknál fogva hiszékenyebb és kiszolgáltatottabb fogyasztókat célzó árubemutatókkal kapcsolatos fogyasztói panaszok száma - figyelmeztet a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH).

A pórul járt idõsek szinte kivétel nélkül hasonló körülményekrõl számolnak be: egészségügyi vizsgálatra invitálják õket, majd egy viszonylag „súlyos” diagnózist közölnek, melyre megoldást kizárólag a több százezer forint értékû eszköz megvásárlása jelenthet. A 14 napos elállási jog fogyasztói érvényesítését is általában - jogszerûtlenül - megtagadják.

Míg korábban elsõsorban szórólap útján invitálták az érdeklõdõket a különbözõ - rendszerint utazással egybekötött - termékbemutatókra, úgy mostanára a személyre szóló meghívók, telefonos megkeresések és az utcai leszólítás vált meghatározóvá - állítja az NFH. A meghívásból azonban nem derül ki, hogy a végsõ cél a fogyasztók meggyõzése a több százezer forintért kínált termékek megvásárlásáról, ugyanis az árubemutatót szervezõ vállalkozások rendezvényeiket "egészségnapként", "egészségügyi szûrõvizsgálatként", "teljes körû egészségmegõrzõ programként", illetve "ingyenes állapotfelmérésként" (például szív- és érrendszeri állapotfelmérés, vércukorszint mérés, testzsír mérés, írisz diagnosztika, thermokamerás diagnosztika) hirdetik meg.

Az elsõre egészségügyi vizsgálatnak tûnõ árubemutatók - szinte kivétel nélkül - a magasabb árkategóriát képviselõ termékek bemutatására fókuszálnak, amelyek többnyire hûtõ-fûtõ-légtisztító berendezések, vízszûrõ, illetve -tisztító készülékek, továbbá infralámpák, masszázsfotelek, különbözõ mágnesterápiás eszközök, valamint edénykészletek. Ezen termékek betegséget gyógyító/megelõzõ tulajdonságait - a hatósági ellenõrzések tapasztalatai szerint - minden második esetben megtévesztõ módon állítják.

Fontos változások

Az NFH ennek kapcsán fontos jogszabályi változásokra hívja fel a figyelmet. Eszerint érdemes észben tartani, hogy idén több változás is történt a termékbemutatók jogi szabályozásában, hiszen a vállalkozásokat - a bemutatót megelõzõen - a jegyzõ irányába bejelentési kötelezettség terheli; a koruk, hiszékenységük miatt kiszolgáltatott fogyasztókat érintõ jogsértések esetén pedig a fogyasztóvédelmi hatóság kötelezõ bírságot szab ki.

Mindemellett a hatóság kiemeli, hogy a fogyasztók és a vállalkozások közötti szerzõdések részletes szabályairól szóló 2014. június 13-án hatályba lépett 45/2014. (II. 26.) kormányrendelet szerint a fogyasztó a termék átvételének napjától számított 14 napon belül - indoklás nélkül - elállási jog illeti meg. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a bemutató helyszíne nem a cég szék-, illetve telephelye (és legtöbbször nem az), a fogyasztónak legkésõbb a termék átvételétõl számított 14 napon belül jeleznie kell az elállási szándékot kifejezõ nyilatkozatát, melyet a vállalkozás köteles tudomásul venni, és a teljes vételár visszafizetni. A jogszabály nem köti írásbeli alakhoz az elállást, de az utólagos bizonyítás érekében az írásbeli (tértivevényes) forma javasolt - hangsúlyozza az NFH.

A hatóság ugyanakkor kiemeli: az elállási jog határidõben történõ gyakorlása nem tehetõ függõvé semmilyen feltételtõl, így ellentételezéseként nem köthetõ ki például kötbér, vételár-visszatartás vagy egyéb fizetési kötelezettség, és nem tagadható meg, arra hivatkozással, hogy a fogyasztó által igényelt hitel/kölcsön igénylési folyamat már elindult.

Vigyázzon!

A termékbemutatókon jellemzõen a kereskedelemben is (jóval alacsonyabb áron) megtalálható termékeket kínálnak eladásra, ezért érdemes körültekintõen, tudatosan eljárni a vásárlás során. Szeretnénk felhívni a fogyasztók figyelmét arra, ha úgy döntenek, terméket vásárolnak egy ilyen jellegû bemutatón, a legfontosabb, hogy alaposan tanulmányozzák át a szerzõdést, nyilatkozatot mielõtt aláírják, illetve annak másodpéldányát mindig kérjék el. Fontos továbbá, hogy az üzletkötõk sokszor erõszakos fellépése ellenére se engedjenek a mindenkit megilletõ jogokból (például elállási jog), szükség esetén pedig kérjék a fiatalabb családtagok segítségét mind a szerzõdés értelmezése, mind a jogérvényesítés során.

A folyamatos hatósági ellenõrzések, illetve a jogszabályi szigorítások elõsegíthetik, hogy a jövõben visszaszoruljon a jogsértések száma, a folyamatosan érkezõ fogyasztói beadványok, valamint az eddig lefolytatott vizsgálatok tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy továbbra is kiemelt figyelmet igényel e terület ellenõrzése, illetve az érintett fogyasztói kör preventív tájékoztatása.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!