2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Megkezdõdhet az elektronikus adóellenõrzés július elsejénForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-27 08:35:02
Az adóhatóság elektronikusan indíthat adóellenõrzéseket július elsejétõl, ezért minden vállalatnak és vállalkozásnak érdemes ellenõriznie, hogy a NAV számára adott nyilatkozata a cég elektronikus kapcsolattartására vonatkozóan mire terjed ki – hívja fel a figyelmet az RSM DTM Hungary Zrt.

Az adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató cég közleményében ismerteti: az elektronikusan megindított eljárás adónem – azaz adófizetési kötelezettséget keletkeztetõ – ellenõrzést vagy célellenõrzést, vagyis mulasztási bírságot eredményezõ eljárást is jelenthet.

Ma már cégmérettõl függetlenül szinte valamennyi adózó elektronikusan köteles az adóbevallásait a NAV-nak benyújtani, hiszen akinek jogszabály alapján havi adó- és járulékbevallást kell beadnia, az elektronikus bevallás benyújtására kötelezett.

Az elektronikus kapcsolatot tartó személy azonban nem feltétlenül azonos azzal, akinek fontos lenne értesülnie az adóhivatal által megindított adóellenõrzésrõl. Ezért a cégeknek saját érdekükben érdemes ellenõrizniük, milyen személyekhez milyen jogosultságot rendeltek.

Július elsejétõl ugyanis a megbízólevél és az értesítés külön érkezik majd, az elõbbit meg lehet küldeni elektronikusan, míg az utóbbi esetében erre nincs mód. Ez pedig azért fontos, mert a megbízólevél átvételéhez kötõdik az önellenõrzésekre nyitva álló idõkapu lezárása.

Az ellenõrzés alá vont adónem és idõszak már nem önellenõrizhetõ, és az önellenõrzés csakis akkor váltja ki a hozzá fûzõdõ joghatást, ha az adóellenõrzés megkezdésének napját megelõzõen már benyújtották. Így egy rossz ütemben átvett megbízólevél, amely az ellenõrzési eljárás megkezdésének napjaként datálódik, “károkat” tud okozni a vállalat számára – figyelmeztet az RSM DTM.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!