2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Így mentené a magyar egészségügyet az orvostechnikai szállítók egyesületeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-28 17:00:19
Hat pontban foglalta össze a magyar egészségügy fenntarthatóságának megteremtésére irányuló, általa stratégiainak tartott lépéseket az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ). A szervezet közleményében azt írta, minden elõremutató lépés elõfeltétele, hogy az egészségügy újra a felelõs társadalmi és kormányzati gondolkodás elõterébe kerüljön.

Az ETOSZ szerint különösen fontos a gyors kormányzati beavatkozás, hiszen komoly aggodalomra ad okot az ellátórendszer finanszírozási helyzete. Bár a kórházak döntõ többsége lassan két teljes éve szoros állami kontroll alatt áll, a gazdálkodást folyamatosan ellenõrzik, és elvben költségvetési intézményként fedezet nélkül nem is lehetne kötelezettséget vállalni, mégis újra hatalmasra duzzadt az ellátórendszer adósságállománya - tette hozzá a szervezet.

A stratégiai pontok között említette az elérhetõ források bõvítését, szerinte a közfinanszírozott ellátások mellett teret kell adni a szabadon vállalt, egyedi igényekre reflektáló egyéni hozzájárulásoknak is. Az ETOSZ szerint szükség van az adósságállomány azonnali konszolidációjára is, az egészségügyi kintlévõség teljes, transzparens és kiszámítható rendezésére.

Fontosnak tartja az ellátórendszer hatékonyságának erõsítését is, ilyen megfontolásból az E.Alap differenciált és egymás felé is zárt kasszarendszerének megszüntetését.

Szorgalmazza emellett az ellátáshelyi kompetenciák fejlesztését, a hozzáférés egyenetlenségeinek kezelését és a betegutak érdemi racionalizálását, továbbá támogatná és erõsítené az egyéni és intézményi felelõsségvállalást.

Az ETOSZ úgy véli, hogy az egészségügyi ellátás záloga a szakemberek helyzetének megerõsítése, elvándorlásuk megakadályozása, ami szerinte nem kizárólag bérfejlesztés kérdése, hanem az ellátás körülményeinek fejlesztését is igényli.

Az egyesület kitért rá, a továbbiakban fontos erõsíteni azt a beszállítói kört is, amely javarészt kis- és középvállalkozásokból áll, e szektor legmagasabb szintû kormányzati támogatása szükséges.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete a javaslatpontokat eljuttatja az újonnan hivatalba lépett kormányzati és egészségpolitikai döntéshozóknak is, valamint levelet küldött Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkárnak, felajánlva benne partneri együttmûködését.

A közleménybe foglaltak szerint az elõrelépés tekintetében reményre ad okot, hogy olyan vezetõt kapott az ágazat, aki politikusi és egészségügyi szakemberi rátermettségét is többször bizonyította már.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!