2024. május 16. Csütörtök, Mózes, Botond.
 
Ennyibe kerül a strandolás a BalatonnálForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-29 20:18:27
Címkék: Bihari hírek
A hétvégére várható jó idõvel ténylegesen beköszönt a fõszezon a Balatonnál. Nem mindegy azonban, hogy a Balaton melyik részén tölti valaki a vakációt.

Ugyanis közel ötszörösébe is kerülhet egy egynapos strandolás egy családnak, ha a legolcsóbb vagy a legdrágább fizetõs strandot hasonlítjuk össze. A legtöbb helyen drágább belépõvel „büntetik” a gondos szülõket.

Többnyire a tavalyi árakon várják a balatoni fizetõs strandok a nyaralókat 2014 nyarán, találtunk azonban a fõszezonra drágító helyeket is (a cikk végén táblázatba foglaltuk a belépõjegyek árait). Június 21-étõl Balatonfüreden mintegy 3 százalékkal emelkedtek a belépõk árai. Az Esterházy strand például 30 forinttal emelte a felnõtt jegyek árát és 20 forinttal a gyermek belépõkét, a délutáni jegyárak 10 forinttal nõttek, a családi 90 forinttal emelkedett. Mivel az Esterházy strandon nincs diák belépõ, így a 14 évesnél idõsebb tanulók is felnõtt jegyárat fizethetnek. A balatonfüredi Kisfaludy strandon mindössze 10-20 forinttal emelkedett a napijegyek ára, a hetijegyeknél a drágulás 100 forintos nagyságrendû.

A Balatonnál vakációt szervezõk pénztárcáját akár jelentõsen meg is terhelheti a strandbelépõk ára, amennyiben fizetõs strandra szeretnének menni, vagy mert arra kényszerülnek, más lehetõség hiányában. Nem mindenhol találhatók ugyanis elérhetõ közelségben szabadstrandok. (Az ingyenes és szabadstrandokról a Balatontipp.hu honlapján tájékozódhat, de a fizetõs strandokról is remek leírásokat közöl az oldal, térképes elérhetõséggel.) Éppen ezért a szállásfoglalás elõtt érdemes tájékozódni, hogy a közeli strandok ingyenesek-e, vagy ha nem, mennyibe kerülnek.

Gyerekkel kétszer mész strandra, drágábban

A családtagok kora mellett jelentõsen befolyásolhatja az árakat a strandolási szokás is. Egyre több helyen kell többet fizetni a többszöri belépésre jogosító jegyért, azaz többe kerül a strandolás az egészségére odafigyelõ embernek, mint annak, aki fittyet hány a nap káros sugárzásával kapcsolatos figyelmeztetéseknek. Mivel leginkább a kisgyerekes családok veszik figyelembe a szakemberek tanácsát - hogy délelõtt 11 óra és délután 3 óra között ne tartózkodjanak a napon -, ez a magasabb ár leginkább õket sújtja. (Errõl is érdemes elõzetesen tájékozódni.) Pedig csak szándék és jóindulat kérdése az egész. Van olyan kisebb strand, ahol karszalagot kapnak a normál belépõért a strandolók – minden nap más színût -, így ki-be mehetnek tetszésük szerint mindössze pár száz forintos napijegyért.


Szinte mindenhol kapható olcsóbb belépõ is délután 4 vagy 5 órától. Így a kispénzûek, vagy a tûzõ napot nem kedvelõk is bemehetnek, sõt a pénztárzárás után, többnyire este 6 után, ingyenesen is bejuthatunk a legtöbb strand területére. A 14 évesnél idõsebb diákoknak is érdemes résen lenniük. Ugyanis több strandon csak gyerekkedvezmény van 14 éves korig, felette pedig fizethetik a felnõtt jegyárat. Ugyanez a helyzet a nyugdíjas kedvezménnyel; nem mindenhol adják. Van viszont heti vagy szezonjegy, amit érdemes megvenni a hosszabb ideig Balatonnál nyaralónak. A hetijegy ára persze fõként jó idõben éri meg, de többnyire már 4-5 alkalom után pénzénél van a nyaraló.

Nagy különbségek az árban

Éppen a diákjegy hiánya miatt az egyik legdrágább a balatonfüredi Esterházy strand. Egy kétgyerekes családnak 14 éven felüli gyerekekkel 4680 forintba kerül egy napra a belépõjegy, ha napközben elhagynák a strandot és késõbb visszatérnének. Ugyanez a jegy Fövenyesen, a táblázatunkban szereplõ legolcsóbb strandon, mindössze 1000 forintba kerül, így csaknem ötszörös a különbség. Az Esterházy strandon csak 14 éven aluli gyerekkel úszható meg olcsóbban a strandolás, akkor a családi jegy 3130 forint, de még így is több mint háromszorosába kerül, mint a fövenyesi belépti díj. Nagy kérdés, hogy a strandon nyújtott szolgáltatások megérik-e ezt a különbséget. Mindenesetre a Balatonfüreden nyaralóktól Fövenyes mintegy 12 kilométer, így számukra nem alternatíva ez a strand. Valamivel azonban kevesebbe kerül a Kisfaludy strand, ahol már van diákjegy is. De Tihanyba is ellátogathatnak a szabadstrandra.

Akár fizetõs, akár szabadstrandot választunk, fontos odafigyelni a parkolásra, ha autóval érkezünk. Nem mindenhol van lehetõség ingyenes parkolásra, így a parkolási díjak is megdobhatják még egy jelentõsebb összeggel a napi költésünket. Másrészt fontos betartani a szabályokat, ugyanis a strandok környékén elõszeretettel büntetik a tilosban várakozókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!