2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Mától büntetnek érte - nézzen szét környezetébenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-03 12:12:35
A szennyezett földterületek tulajdonosai, használói 15 ezertõl 5 millió forintig terjedõ Nébih-bírságra is számíthatnak. Az illetékes földhivatal ellenõriz, de eljárást csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.

Mától bírságot szab ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a parlagfûvel szennyezett földterületek tulajdonosaira, használóira. A földterületek tulajdonosai vagy használói 15 ezertõl 5 millió forintig terjedõ bírságra is számíthatnak, elsõsorban a terület nagyságától függõen. Az ellenõrzést az illetékes földhivatal végzi, eljárást azonban csak akkor indít, ha a gyomnövény már bimbós vagy annál fejlettebb állapotban van.

Parlagfüves területrõl bejelentést lehet tenni a Nébih online és mobiltelefonon is elérhetõ rendszerén keresztül. A földhivatal szabálysértés esetén jegyzõkönyvet állít ki, elküldi a Nébihnek, amely kényszerkaszálást rendel el, és meghatározza a bírság összegét. Ha a tulajdonos a határozat kézhez vétele után sem mentesíti a területet, a hatóság által elvégzett kényszerkaszálás költsége õt fogja terhelni. A be nem fizetett bírságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adó formájában hajtja be.

Magyarországon - amely egyike Európa parlagfûvel leginkább fertõzött országainak - a parlagfûszezon augusztus elejétõl szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre. Miután a parlagfû magja hosszú ideig életképes, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!