2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Túl sok van ebbõl a külföldi áruból a boltokban - szigorítanánakForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-05 11:06:31
Önkéntes korlátozás bevezetésére kéri a borimportõröket a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). Ezzel is az olasz borok behozatalát szeretnék visszaszorítani legalább 40 százalékkal. Az ágazat ebben a kérdésben azonban hosszú távú megoldást igényel, ezért a Tanács a kormányzat számára javaslatokat dolgoz ki.

A 600 ezer hektoliteres borimportból 516 ezer hektoliter volt olasz. A tavalyi szüretben közel 1 millió hektoliterrel volt magasabb a hazai bortermelés, mint az azt megelõzõ esztendõben, vagyis a hazai piacnak nem volna szüksége behozatalra – mutatott rá Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Kossuth rádió Hajnal-táj címû mûsorában csütörtökön.

Az import korlátozásának egyik módja a mennyiség korlátozása – folytatta. A cél az, hogy egy, az olaszországihoz hasonló termelõi együttmûködés valósuljon meg Magyarországon, akként, hogy azzal az ellentétes hatás kiváltható legyen – magyarázta. A korlátozás másik módja adminisztratív eszközökkel történik, drágítással kell megnehezíteni az importálást. Törekvés az is, hogy a korábbinál nagyobb arányban házasítsanak magyar nedûket a behozott borokhoz – tette hozzá Tornai Tamás.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának célja, az árak stabilizálása, a szõlõfelvásárlási árakban a korábbi években tapasztalt nagy kilengések tartósan nem maradhatnak fent. Éppen ezért a HNT egy árprognózist bocsát majd ki – hangsúlyozta.

A HNT elnöke elmondta azt is, hogy a borimporttal kapcsolatban történtek már megbeszélések az olasz féllel, de a legfontosabb a belsõ egyeztetés. A folyamat zajlik, várhatóan a kormány is használja majd az elõterjesztett javaslatokat – adott hangot reményének Tornai Tamás, aki szerint minõségben és mennyiségben is kiváló termés várható idén.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek