2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nem túl biztonságosak a gyermekülésekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-08 18:08:24
Egyik kerékpárra szerelhetõ gyermekülés sem felelt meg a biztonsági követelményeknek abból az öt fajtából, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) bevizsgált - közölte az NFH hétfõn az MTI-vel.

A hatóság négyfajta hátra, csomagtartóra szerelhetõ és egy elõre szerelhetõ gyermekülés biztonságosságát vizsgálta, és megállapította, hogy a biztonsági követelményeket egyik gyermekülés sem elégítette ki, azok tehát a használat során veszélyeztetik a gyermekek egészségét és biztonságát.

A balesetveszélyt magába foglaló legfõbb hiba, hogy az ülést nem lehet megfelelõen a kerékpárhoz rögzíteni, leválhat a kerékpárról. Az ülõfelület háttámlájának és a lábtartóknak az elõírástól eltérõ mérete, valamint a lábtartó hiánya és a gyengén terhelhetõ lábrögzítõ pánt is baleset kockázatát hordozza. Sérülésveszéllyel járhat továbbá, hogy a felszerelt ülés elérhetõségi zónájában nem megengedett méretû nyílások vannak, amelyekbe a kisgyermek ujjai beszorulhatnak. Szintén balesetveszélyes a biztonsági öv hiánya, illetve annak könnyen nyitható csatja. Felületi sérüléseket okozhatnak emellett az ülésnek a gyermek által elérhetõ részein lévõ, sorjás élei és sarkai - állapította meg az NFH vizsgálata.

A nem biztonságos gyermekülések esetében a hatóság elrendeli kivonásukat a forgalomból. Az NFH a következõ években is szúrópróbaszerûen vizsgálni fogja a kerékpárra szerelhetõ gyermeküléseket - olvasható a hatóság közleményében.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!