2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Két új magyar nagykövetség nyílik, kettõ bezárForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-08 18:15:24
Mongóliában és Ecuadorban nyílik hamarosan magyar diplomáciai képviselet, míg a ciprusi és az észtországi bezár.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivõje felidézte: a kormány hétfõi ülésén döntött arról, hogy korszerûsíti a külképviseleti hálózatot, hogy a meglévõ személyi és anyagi erõforrásait a lehetõ leghatékonyabban használhassa fel Magyarország külföldi képviseletére és a magyar állampolgárok védelmére. A döntések meghozatalakor több szempontot is figyelembe vett a kormány, így külgazdasági, külkereskedelmi, külpolitikai és kulturális diplomáciai szempontokat is - magyarázta.

Nagy Anna tájékoztatása szerint 2015. január 1-jén nyílik magyar nagykövetség Mongólia fõvárosában, Ulánbátorban és az ecuadori fõvárosban, Quitóban. Négy új fõkonzulátus is nyílik: az oroszországi Kazánban, a németországi Düsseldorfban és Stuttgartban, valamint a vietnami Ho Si Mihn-városban - közölte.

A szóvivõ elmondta, szeptember 15-étõl több képviseletet összevonnak, így egyesül a bécsi ENSZ- és EBESZ-képviselet(EBESZ: Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet), a genfi ENSZ- és WTO-képviselet(WTO: Kereskedelmi Világszervezet), valamint december 31-étõl a párizsi UNESCO- és OECD-képviselet (az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetében, illetve a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezetben).

Ugyanakkor szeptember 15-tõl két magyar nagykövetség megszûnik: a ciprusi Nicosiában és az észtországi Tallinnban mûködõ külképviselet - ismertette a szóvivõ, aki az utóbbival kapcsolatban megjegyezte: a tallinni magyar kulturális intézet a nagykövetség bezárásától függetlenül folytatja munkáját.

Balázs Péter korábbi külügyminiszter 2009-ben jelentette be, hogy négy nagykövetséget és nyolc fõkonzulátust zár be Magyarország, emellett három nemzetközi szervezetben mûködõ nagykövetséget költöztetnek össze más képviselettel. Európában a luxemburgi nagykövetséget zárták be, Latin-Amerikában Venezuelában és Chilében, Délkelet-Ázsiában pedig Malajziában zárta be kapuit a magyar nagykövetség. A fõkonzulátusok közül a düsseldorfi, a lyoni, a krakkói, a chicagói, a torontói, a Sao Paolo-i, a hongkongi és a sydney-i szûnt meg.

Azóta a chilei nagykövetség, a torontói, a krakkói és a hongkongi fõkonzulátus ismét megnyílt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!