2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Visszatekerték a mérõórákatForrás: police.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-09 16:52:26
Címkék: Bihari hírek
Gázórákat tekertek vissza a gyanúsítottak. A hajdú-bihari nyomozók vádemelést javasolnak több mint száz terhelttel szemben.

Az egyik gázszolgáltató cég az illetékességi területén 2011. évben ellenõrizte a fogyasztási adatokat. Az ellenõrzés során gyanú merült fel arra vonatkozóan, hogy egyes fogyasztási helyeken manipulálják a mérõórákat, ezért a szolgáltató vizsgálatot indított.

A vizsgálat során Debrecenben és Nyíregyházán több olyan gázmérõ berendezést is találtak az ellenõrök, amelyek esetében felmerült a gyanú, hogy a mérõóra számláló szerkezetét valamilyen külsõ beavatkozással befolyásolták és így az nem a valós fogyasztást mutatta. A gázszolgáltató feljelentése alapján a Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság 2011. június 28-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen. A nyomozók ezt követõen széleskörû adatgyûjtést és tanúkutatást végeztek, valamint igazságügyi szakértõt rendeltek ki a lefoglalt mérõórák megvizsgálása érdekében. A szakértõ megállapította, hogy a berendezések manipulálását szakmailag felkészült személyek végezték.

Az eljárás során a nyomozók három hajdúszoboszlói szerelõt azonosítottak, akik a gyanú szerint engedély nélkül átállították a mérõórákat. A rendõrök 2012. július 1-jén elfogták és a megyei rendõr-fõkapitányságra elõállították az 58 éves Cs. Sándort, másnap két társát az 57 éves K. Lászlót és a 47 éves P. Attilát is kézre kerítették. A nyomozók õket bélyeghamisítás bûntett és lopás bûntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki. A tettesektõl a nyomozóhatóság a házkutatások során lefoglalta a gázórák manipulálásához használt szerszámokat.

A bûncselekmény elkövetésében közvetítõként két férfi is segítséget nyújtott a terhelteknek, akik felvették a kapcsolatot a fogyasztókkal, valamint közremûködtek a mérõórák átállításánál. A nyomozók az 54 éves hajdúszoboszlói H. Zoltánt és az 52 éves nagyecsedi R. Lászlót szintén bélyeghamisítás bûntett és lopás bûntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként.

Az eljárás során a hajdú-bihari nyomozók összesen 109 fogyasztót azonosítottak, akik lopás vétség, lopás bûntett illetve bélyeghamisítás bûntett elkövetésével megalapozottan gyanúsíthatók.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendõr-fõkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya a terheltekkel szemben a napokban a nyomozást befejezte és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal továbbította a Debreceni Járási Ügyészségnek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek