2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Szijjártó: a V4-nek vezetõ szerepe lesz az erõs Európa megteremtésébenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-10 14:21:39
A visegrádi négyeknek, Magyarországnak, Lengyelországnak, Csehországnak és Szlovákiának vezetõ szerepük lesz az erõs Európa megteremtésében - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfõn Budapesten.

Szijjártó Péter az Antall József Nyári Egyetem 2014 keretében tartott, Huszonöt évvel a visegrádi országok rendszerváltoztatása után címû rendezvény megnyitóján mondott beszédében kijelentette: a világgazdaság és a világpolitika átrendezõdésére adott visegrádi válasz, hogy olyan Európát szeretnének, amely újra versenyképes, helyreállítja a munka becsületét, a saját kezébe tudja venni a dolgait, tiszteletben tartja és nem relativizálja a családot, és tiszteletben tartja az uniós tagállamokat. Erõs tagállamok nélkül nincs erõs Európai Unió - tette hozzá.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében rendezett eseményen elmondta: a V4-országcsoport az elmúlt egy évben magyar elnökség alatt több területen szorosabb együttmûködést alakított ki. Az államtitkár kiemelte az energiabiztonság ügyét, az észak-déli energiafolyosó megteremtését, a magyar és a szlovák gázvezetékrendszer összekötését. Jelentõs elõrelépést ért el négy ország a biztonságpolitikában is - tette hozzá -, és a védelmi miniszterek megállapodtak arról, hogy megállítják a védelmi költségvetés csökkenését.

Megállapodtak arról is, hogy erõsítik a kis- és közepes vállalkozások közötti együttmûködést, elõmozdítják a közös fellépést a külsõ piacokon. Emellett, mint mondta, a négy ország megkezdte a parlamenti együttmûködést is.

Az Antall József Tudásközpont idén másodszor szervezte meg az Antall József Nyári Egyetemet azért, hogy segítse a párbeszédet az eltérõ kulturális hátterû diákok és fiatal oktatók között. A július 18-ig tartó rendezvénynek az Eötvös Loránd Tudományegyetem ad helyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!