2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Felsõoktatási felvételik: csütörtökig lehet dokumentumot pótolni és jelentkezési sorrendet módosítaniForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-10 15:40:36
Legkésõbb csütörtökig van lehetõségük a szeptemberben induló felsõoktatási képzésekre jelentkezõknek, hogy benyújtsák a még hiányzó dokumentumaikat, illetve egyetlen alkalommal módosítsák a korábban megjelölt szakok sorrendjét – közölte az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. az MTI-vel. Felhívták a figyelmet arra is: mindez azok számára is elvégezhetõ az E-felvételi rendszerében, akik hagyományos jelentkezési lapon nyújtották be jelentkezésüket.

Az Oktatási Hivatal és az Educatio kft. közös közleménye szerint akkor érdemes változtatni a képzések sorrendjén, ha nem azok szerepelnek a listában elsõként, ahová leginkább be szeretne kerülni a jelentkezõ. Jelentkezõi preferenciától függõen szintén érdemes lehet felcserélni a szakokat akkor, ha az állami ösztöndíjas képzési forma hátrébb szerepel, mint az önköltséges. Ugyanis a jelentkezõ a listában szereplõ elsõ olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol felvételi összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

Ugyanakkor ha egy megjelölt képzésnél sikertelen volt a jelentkezõ alkalmassági vizsgája (“nem felelt meg” vagy “nem jelent meg” eredményt kapott), akkor nincs teendõje a jelentkezõnek, hiszen az alkalmassági vizsga hiányában semmilyen esetben sem nyerhet felvételt az adott képzésre. Olyankor, ha valaki mégsem akar egy képzésre bekerülni, célszerûbb annak visszavonását választani. A visszavonás nem számít bele a sorrendmódosításba, arra ettõl függetlenül van lehetõség, a törölt szakok azonban nem befolyásolják az eljárási díj összegét – mutattak rá.

Kitértek arra is: a diákok a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges dokumentumokat az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában tudják feltölteni. Ugyanitt lehet nyomon követni a jelentkezéssel kapcsolatos dokumentumok elbírálását is. Függetlenül a jelentkezési helyek számától, elegendõ mindent egy példányban beszkennelni és feltölteni, arra azonban figyelni kell, hogy a dokumentum jól olvasható legyen, illetve tartalmazza a jelentkezõ személyes adatait.

Azok a jelentkezõk, akiknek a sorrendmódosításhoz, valamint a dokumentumpótláshoz nem áll módjukban használni az E-felvételi rendszert, ezt postai úton is megtehetik. Sorrendmódosításhoz a megfelelõ kérelmeket a felvi.hu Kérvénytárából letöltve, majd azt pontosan kitöltve és aláírva kell beküldeniük az Oktatási Hivatal, 1380 Budapest Pf. 1190 postacímre. A dokumentummásolatokat szintén erre a címre kell eljuttatni, amennyiben azokat nem az E-felvételi felületére töltik fel.

A 2014 szeptemberében induló képzések ponthatárait várhatóan július 24-én este hirdetik ki, amelyek ezzel egy idõben elsõként a www.felvi.hu honlapon lesznek elérhetõk. A felvételizõk még aznap este SMS értesítést is kapnak az eredményekrõl. A besorolási döntés – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételizõ szeptemberben – a ponthatárok kihirdetését követõen az E-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhetõ.

A ponthatárok határozzák meg, hogy az adott jelentkezõ melyik általa megjelölt képzésre kerül be. Minden jelentkezõ csak egy helyre nyerhet felvételt, mégpedig az általa megjelölt jelentkezési helyek közül az elsõ olyanra, ahol pontszáma eléri, vagy meghaladja a felvételi ponthatárt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!