2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Budapest az egyik legnépszerûbb város EurópábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-12 09:58:48
Egy felmérés szerint a magyar fõváros hat helyet javítva már a negyvenedik a világ leglátogatottabb városai között és tizenhatodik az európai desztinációk rangsorában.

A MasterCard évente összeállított felmérése szerint London az elmúlt négy évben immár harmadszor vezeti a világ legnépszerûbb úti céljainak listáját. A rangsor elsõ öt helyén a brit fõváros után Bangkok, Párizs, Szingapúr és Dubai áll. Budapest a tavalyi felméréshez képest hat helyet javítva már a negyvenedik a világ leglátogatottabb városai listáján és tizenhatodik az európai desztinációk rangsorában.

A bankkártya-kibocsátó társaság adatai szerint Budapest 2013-ban 2,9 millió látogatót fogadott, és a cég az idei évre is ennyi látogató érkezését vetíti elõre. Míg az utasok száma nem változik jelentõsen, a költés tizedével nõtt 2013-ban az elõzõ évi mutatószámhoz képest. Az elemzés szerint a hozzánk érkezõ külföldiek még többet , összesen több mint 1 milliárd dollárt költenek majd el 2014-ben.

Budapest ezzel az eredménnyel a 16. helyet foglalja el a felmérésben vizsgált harminchárom leglátogatottabb európai város rangsorában, melynél Közép-Európában csak Bécs és Prága kapott magasabb pontszámot. A világ többi kontinensével összevetve is jól szerepelt a magyar fõváros: 132-bõl a 40. helyezést érte el. Az elemzés szerint Londonba az idén várhatóan 18,7 millió külföldi látogató érkezik majd, 300 ezer fõvel több, mint a tavaly listavezetõ Bangkok látogatóinak száma.

“Világosan látszik, hogy ezek a városok évrõl évre több bevételhez jutnak az odalátogató külföldiek révén. A felmérésbõl kiderül, hogy folyamatosan nõ a légi utazás iránti igény, mind a magáncélú, mind az üzleti utak tekintetében” – mondta Ann Cairns, a társaság nemzetközi piacokért felelõs elnöke. “Az egyes városok iránti nagy érdeklõdés jelzi, hogy egyre nagyobb jelentõsége van az üzleti, kulturális és gazdasági jellegû utazásoknak” - tette hozzá.

A felmérés annak megfelelõen rangsorolja a városokat, hogy hány külföldi látogatót vonzanak, és az utasok mekkora összeget költenek az adott városban az ott tartózkodásuk során. A jelentés elõrejelzést is tartalmaz a látogatók és átutazók számának 2014. évi növekedésére vonatkozóan.

Az elemzés nyilvánosan hozzáférhetõ adatok alapján összesíti a külföldi látogatók létszámát mind a 132 vizsgált országban, különbözõ algoritmusokat használ a számításokhoz, és külön foglakozik az átszálló utasok létszámával, például olyan nagy forgalmú célállomások tekintetében, mint Szingapúr, Amszterdam vagy Frankfurt. A jelentés nem a MasterCard kártyaforgalmi adataira épül.

Az elemzés néhány érdekesebb megállapítása, szerint az ázsiai és Csendes-óceáni térségben található a világ tíz legnépszerûbb úti céljának fele. Idén a Londonba látogató külföldiek 67%-a más európai városokból érkezik, ami jelzi az európai gazdaság erõsödését. Dubai a tíz legnépszerûbb úti cél közül a leggyorsabban növekvõ város, amely öt éven belül megelõzheti Párizst és Szingapúrt. A leggyorsabban elõretörõ amerikai város az idei adatok szerint Chicago lesz.

Budapest lett a legjobb ár-érték arányú város is

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy reprezentatív felmérésrõl beszélünk, hiszen több, mint 54 ezer válaszadó véleménye alapján kalkulálta ki a világ egyik legnagyobb és legdinamikusabban fejlõdõ utazási oldala, hogy mely városokat, mely szempontok alapján rangsorolják. Budapest Lisszabon és Hanoi elõtt végzett - természetesen a világutazók pénztárcájához mérten születtek meg az eredmények.

Az elmúlt hónapokban rengeteg bókot besöpört már Budapest, melyek nem csak szuperszubjektív bloggerek és laikus turisták véleményét tükrözték: a TripAdvisor 2014-es év legjobb 25 utazási célpontja közt jelölte meg fõvárosunkat, megelõztük San Franciscót és Sydney-t is, ami elég jó teljesítmény. A Telegraph 20-as rangsorára Wes Anderson Grand Budapest Hotelje miatt (is) kerültünk fel, de kiemelték a bolhapiac-kultúrát, az egyre hangosabb éjszakai életet is. Februárban 130 000 visszajelzés alapján a Housetrip.com a legvendégszeretõbbként aposztrofálta Budapestet.

A TripAdvisor másodszor futott neki a kutatásnak és nyilván nemzetközi tekintetben, nemzetközi reálbérekhez mérten sikerült elsõ helyre befutnia Budapestnek, a legjobb ár-érték arányú városnak. Ugyanezen a listán New York vitte a prímet a legjobb éttermek és éjszakai élet kategóriában, Róma a látnivalók és a kultúra szempontjából tarolt, a legnagyobb nyertes pedig Tokió lett, mely 13 kategóriában az elsõ 10-ben szerepel.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!