2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 
Vége a lámpaflórának LillafüredenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 13:46:03
Megújult a lillafüredi Szent István-barlang világítása, a Bükki Nemzeti Park ugyanis 170 millió forintot nyert el uniós pályázaton erre a célra. A pénzbõl a Kiskõháti-zsomboly, valamint a különösen védett Soltész-kerti-mésztufabarlang természeti állapotának megõrzésére is futotta, a beruházás csütörtökön fejezõdött be.

V. Németh Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelõs államtitkára az átadáson egyebek mellett azt mondta: az elmúlt kormányzati ciklusban 184 természetvédelmi beruházás valósult meg mintegy 39 milliárd forintból, ebbõl a pénzbõl finanszírozták a lillafüredi projektet is.

A politikus megemlítette azt is, hogy az elkövetkezõ években a természetvédelem hasonló nagyságú támogatásban, 31 milliárd forintban részesül.

A Szent István-barlang világítási rendszerét 1988-ban és 1989-ben építették ki, az elmúlt 25 évben a lámpatestek elavultak, ráadásul nagy mennyiségû hõt termeltek, így a fényforrások körül, valamint a nagy felületû cseppkõlefolyások, álló cseppkövek és cseppkõoszlopok megvilágított felületein zöld moha- és algaszõnyeg, úgynevezett lámpaflóra alakult ki.

A Bükki Nemzeti Park igazgatóság 2013-ban kezdett a beruházáshoz, LED-es fényforrásokra cserélték a természeti képzõdmény lámpáit, ezek nem bocsátanak ki hõt, energiatakarékosak - fényük szebbé is teszi a cseppkõképzõdményeket -, és ennek köszönhetõen megakadályozzák a cseppköveket pusztító barlangi lámpaflóra újratermelõdését, terjedését, így hosszú távon biztosítható a fokozottan védett barlang természeti állapotának megóvása.

Az új világítási rendszer elsõdleges eredménye az, hogy az átfogó vegyszeres kezeléssel eltávolított lámpaflóra már nem képes újból elterjedni, emellett ez a világítástechnika nemcsak a barlang természeti kincseit védi, hanem a több lámpatesttel kialakított rendszer és a hagyományos izzók színével megegyezõ színhõmérséklet miatt szebb, részletgazdagabb is lesz a látványosság, miközben a korábban nem látogatható területek is megnyílnak. Megújul a lillafüredi Szent István-barlangTúl zöld a lillafüredi barlang - így próbálják helyrehozniÚj barlangi mélységi rekord a Bükkben

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!