2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A turizmus lett a magyar gazdaság egyik hajtómotorjaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-13 14:15:55
Mind a belföldi, mind pedig a külföldi vendégek több éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken az év elsõ öt hónapjában, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele meghaladta a 60 és fél milliárd forintot, ez csaknem 12 százalékkal több, mint amennyi a múlt év azonos idõszakában.

A csütörtökön kezdõdõ Balaton Soundra például 150 ezer vendéget várnak a szervezõk. A legtöbben Ausztriából, Németországból, Hollandiából és Belgiumból érkeztek Zamárdiba. A vasárnap estig tartó fesztiválra akkora az érdeklõdés, hogy a bérletek hetekkel ezelõtt elfogytak, és már decemberben elkelt minden szálláshely a településen és környékén. A Híradónak nyilatkozott Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere is, aki arról beszélt: akadnak olyan kereskedõk, akik néhány nap alatt akkora forgalmat bonyolítanak le, mint egyébként egész szezonban. A Balaton Sound várhatóan jelentõs szerepet játszik majd abban, hogy turizmus jól zárja a nyári szezont.

A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint a tavaszra sem lehet panasz. Az adatok szerint mind a belföldi, mind pedig a külföldi vendégek több éjszakát töltöttek el a magyarországi szálláshelyeken az év elsõ öt hónapjában, mint egy évvel korábban. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele meghaladta a 60 és fél milliárd forintot, ez csaknem 12 százalékkal több, mint amennyi a múlt év azonos idõszakában.

A Magyar Turizmus Zrt. szerint az emelkedõ adatok szorosan összefüggnek a SZÉP Kártya népszerûségével. Márkus Éva kommunikációs irodavezetõ a Híradónak úgy nyilatkozott: egyre jobban szeretik a családok is a SZÉP Kártyát, különösen májusban fizettek vele sokat, mert ekkor jártak le a 2012-ben feltöltött összegek. Az említett hónapban 1,6 milliárd forint értékben fizettek SZÉP-kártyával a szálláshelyeken, ez tavalyhoz képest 54 százalékos növekedés. Továbbra is a Balaton a legnépszerûbb úti cél, de - fõként a fesztiválok miatt - szinte minden magyarországi turisztikai régióban növekedett tavasszal a vendégek száma. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint azért, mert az utóbbi évek fejlesztéseinek, programjainak köszönhetõen a régiók folyamatosan tudnak újat, érdekeset és a vártnál jóval többet nyújtani a látogatóknak.

A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint a turizmus és ezen belül is a belföldi turizmus a magyar gazdaság egyik hajtómotorjává vált. A turizmus fejlõdése folyamatos beruházásokat igényel, elsõsorban a kisvállalkozói szektor részérõl. Javítják a szolgáltatás színvonalát, így több turista érkezhet hazánkba, és nem utolsó sorban a foglalkoztatás szempontjából is fontos, hiszen egyre több ember tud ebben a szektorban dolgozni - magyarázta Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetõ elemzõje. Az ágazat jelenleg a magyarországi GDP-nek mintegy 10 százalékát adja, és majdnem 400 ezer ember megélhetését biztosítja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!