2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hende Csaba a malajziai gép lelövésérõlForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 12:21:03
A malajziai gép lelövésének nincs közvetlen hatása Magyarország biztonságára - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfõn Szombathelyen.

A malajziai gép lelövésének nincs közvetlen hatása Magyarország biztonságára - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfõn Szombathelyen.

A tárcavezetõ a Szent György Lovagrend XXI. Nyári Egyetemén tartott elõadása után újságírói kérdésre arról is beszélt, hogy a magyar légteret évente mintegy 500 ezer repülõgép használja, irányításukat, ellenõrzésüket, a kijelölt pályáról letérõk visszaterelését a polgári és katonai légi irányítás a légierõ gépeivel és pilótáival közösen végzi, és szavatolni tudják az ország biztonságát.

Az orosz-ukrán válsággal kapcsolatban Hende Csaba az MTI kérdésére válaszolva azt mondta: a Krím félsziget annektálása után a NATO levonta a következtetéseket, a védelmi képességek megerõsítésérõl döntött.

Kitért arra is, hogy az Európai Unióban, ahol a belsõ határokon nincs ellenõrzés, a tagállamok lakosai hajlamosak elfeledkezni a határok jelentõségérõl. A Krím félszigeten történtek sokakat rádöbbentettek, hogy az integráción kívül nagyon is számítanak a határok, a védelmükre oda kell figyelni.

A határok védelmével összefüggésben felidézte: nemzedékének meghatározó élménye volt a vasfüggöny, az átjárhatatlan magyar-osztrák határ. Európa újkori történelmének meghatározó idõszaka volt, amikor Sopron mellett 1989-ben megnyitották a határt, és ezzel kiütötték az elsõ téglát a berlini falból - hangsúlyozta a miniszter. Hozzáfûzte: több évtizedes beidegzõdés után még mindig nehéz megszokni a szabadságot, de már nem kell õrizni a nyugati határt, hiszen barátokkal vagyunk körülvéve. Szlovéniában a közelmúltban ratifikálták azt a törvénymódosítást, amely azt is lehetõvé teszi, hogy a magyar honvédség gépei felügyeljék és védjék a szlovén légteret is.

A magyar honvédelmi miniszter és szlovén kollégája, Roman Jakic idén január 17-én írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében Magyarország Gripen vadászrepülõgépeivel bekapcsolódik Szlovénia légterének védelmébe.

Hende Csaba a Szent György Lovagrend XXI. Nyári Egyetemén tartott elõadásában a honfoglalástól kezdve adott történeti áttekintést az ország védelmérõl.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!