2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Fazekas Sándor: még több forrás és munkahely a mezõgazdaságbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-24 13:21:21
A kormányzat kiemelt célja, hogy minél több embernek biztosítson a mezõgazdaság tisztességes megélhetést Magyarországon, ezért dolgozta ki a Még több munkahelyet a mezõgazdaságban! elnevezésû programot - közölte a földmûvelésügyi miniszter kedden az MTI-vel.

Fazekas Sándor kiemelte: ezzel a programmal az állattartók számára biztosítanak többletforrásokat, amelyek az állami költségvetésben eddig nem szerepeltek. A támogatási rendszer átalakításával a kormány a munkaigényes mezõgazdasági ágazatok számára, a munkahelyek megõrzése és új munkahelyek teremtése érdekében indítja el a programot.

A foglalkoztatás további tartós növelése érdekében a kabinet ezzel a lépéssel biztosítja, hogy az állattenyésztõk, a zöldség- és gyümölcstermelõk, valamint vetõmag-elõállítók többletlehetõségekhez - forrásokhoz - jussanak a következõ idõszak támogatásiból, és minél több embernek tudjanak munkát adni vidéken - tette hozzá.

A miniszter aláhúzta: konkrét döntés született arról, hogy a kormány az állattenyésztés számára 2020-ig ütemezetten 212 milliárd forint munkahelyteremtést segítõ plusztámogatást biztosít. Ebbõl az összegbõl 180 milliárd forintot a nemzeti költségvetésbõl különít el az eddig tervezett támogatásokon felül.

Jövõre ez hozzávetõleg 33 milliárd forint célzott többletforrást jelent az állattenyésztõk számára az eredetileg tervezett támogatásokhoz képest. A program nagyságrendjét mutatja, hogy 2014-ben összesen 42 milliárd forint, 2015-ben pedig ugyanakkor már 75,5 milliárd forint áll rendelkezésre a Földmûvelésügyi Minisztérium e célra szolgáló elõirányzatában az állattenyésztési programokra.

A kormányzat az állattartók számára további, jelentõs termeléshez kötött, tehát célzott támogatási lehetõségekkel is élni fog a közvetlen termelõi támogatások keretében 2015-tõl.

A kertészet számára az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) és a termeléshez kötött támogatásokon keresztül az Európai Mezõgazdasági Garancia Alapból, a vetõmag-elõállítás számára az Európai Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kíván további forrásokat biztosítani munkahelyek teremtése érdekében.

A kabinet minden lehetõséget felhasznál a kis és közepes gazdaságok megerõsítéséhez, továbbá a munkaigényes ágazatok helyzetbe hozásához, gazdálkodási lehetõségeik javításához - tájékoztatott Fazekas Sándor. Lázár: az uniós vidékfejlesztési támogatások a munkahelyteremtést szolgáljákVM: nõtt az állattenyésztés kibocsátása

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!