2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
MTA: a pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánábanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-26 16:16:49
A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen – tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szombaton az MTI-t.

Kutatási eredményeikrõl az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.

Az MTA közleménye szerint a marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentõ, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklõ hatását tárták fel. A programban dolgozó kutatók felfedezéseik lehetséges alkalmazásának vizsgálatára – nemzetközi gyógyszergyártó cégek bevonásával – klinikai kísérletek elindítását tervezik.

“Az egyik leggyakoribb bõrbetegség, az akné (pattanásosság) kórosan fokozott faggyútermeléssel, gyulladással és a sejtek túlburjánzásával jellemezhetõ, amit a kannabidiol (CBD) – az általunk azonosított új hatásmechanizmuson keresztül – jelentõsen mérsékelt; ezért eredményeink felvetik a CBD terápiás alkalmazhatóságát a kórkép hatékony kezelésében” – idézték Bíró Tamást, az MTA doktorát, a Debreceni Egyetemen mûködõ MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetõjét.

Emlékeztettek: biztonságossága és hatékonysága miatt a kannabidiolt már számos megbetegedés – például sclerosis multiplex, gyermekkori epilepsziák, gyulladásos állapotok – tüneteinek kezelésére használják a gyógyászatban. A most közölt eredmények, valamint a folyó kutatások alapján bõvülhet a felhasználási kör, egyebek mellett az atópiás ekcéma vagy a pikkelysömör terápiás kezelésével.

Az Akadémia azt is felidézte: a Lendület program célja az akadémiai intézményekben és egyetemeken mûködõ kutatócsoportok megújítása nemzetközileg kimagasló teljesítményû kutatók és kiemelkedõ fiatal tehetségek külföldrõl történõ hazahívásával, illetve itthon tartásával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!