2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Szijjártó: Világszínvonalon a magyar állat-egészségügyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-27 11:33:52
A Ceva-Phylaxiánál elkészült az 50 milliárdodik baromfi vakcina. Az ünnepségen a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára is ott volt.

Világszínvonalú a tradíciókra épülõ magyar állat-egészségügyi kutatók munkája - jelentette ki szerdán Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azon ünnepségen, amelyen bejelentették, hogy a Ceva-Phylaxiánál elkészült az 50 milliárdodik baromfi vakcina. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a Phylaxiát több, mint száz évvel ezelõtt a Földmûvelésügyi Minisztérium alapította. Hozzátette, a Phylaxia egy évszázad alatt eljutott oda, hogy ma már a Ceva vállalatcsoport egyik kiemelt stratégiai központja, és a vállalat globális fejlõdésének motorja lett. A Ceva magyarországi telephelye és központja a cégcsoport legnagyobb kutatás-fejlesztési központjává vált az elmúlt idõszakban. A Ceva a világon a nyolcadik legnagyobb állat-egészségügyi cég, a baromfioltóanyag-termelésben pedig a harmadik helyen áll.

Az államtitkár többek között még arról is beszélt, hogy az emberre veszélyes fertõzõ betegségek háromnegyede állati eredetû, ami mutatja az állategészségügyi kutatások fontosságát. A Ceva magyarországi telephelyén a magyar szakemberek szaktudására építõ, a világ által elismert és keresett kutató-fejlesztõi munka folyik. Mivel Magyarország gazdasága igen nyitott - a magyar kivitel volumene meghaladja a GDP 83 százalékát -, ezért is kiemelt jelentõségû, hogy a Ceva cégcsoport Magyarországon készült termékeinek a 95 százalékát kivitelre termeli. Így a Ceva-Phylaxiánál készült oltóanyagokat világszerte használják, alkalmazzák.

Szijjártó Péter kiemelte: a cégcsoport francia tulajdonosa jó döntést hozott, amikor letette a voksát a magyarországi tudástõke és a nemzetközileg elismert magyar állat-egészségügyi kutatómunka mellett. A magyar kormány pedig akkor döntött jól, amikor úgy határozott, hogy a termelési központ fázisból az országnak át kell lépnie a K+F és az innovációs központok fázisába. Ez utóbbi folyamatban Magyarország komolyan számíthat a Ceva cégcsoportra, mivel 2020-ig meg kívánja triplázni termelését. Így ehhez a fejlõdéshez a cégcsoport Magyarországi tevékenysége is hozzájárul - jelentette ki az államtitkár. Hozzáfûzte: a magyar kormány úgy döntött, hogy a következõ hét évben a K+F-re, valamint az innováció támogatására szánt pénzt megduplázza, ami így eléri a 706 milliárd forintot.

Thierry Le Flohic vezérigazgató azt hangsúlyozta, hogy a világban fontos az élelmiszer-biztonság szavatolása, az állatok és az emberek egészségének garantálása, ehhez járulnak hozzá a cégcsoport által gyártott oltóanyagok. Így például az a vakcina, amely a házityúkok és csirkék - nagy veszteséget okozó - fertõzése, a Gumboró betegség ellen alkalmazható. Az úgynevezett immun-komplex vakcinákat - amelyek elõállításában a Ceva elsõ a világon - világszerte használják. Máté László zónaigazgató az MTI-nek elmondta: a Ceva-Phylaxia belföldi árbevétele tavaly mintegy 10 millió euró - 3 milliárd forint - volt, az exportból származó árbevétel pedig mintegy 40 millió eurót - 12 milliárd forintot - tett ki. Így a múlt évi árbevétel összesen 15 milliárd forint, vagyis 50 millió euró volt. A baromfi vakcina a termelés több, mint 80 százalékát adja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!