2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nyaralókártya: ingyenes biztonság a pihenés alatt isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-28 14:35:42
Több településen is mûködik már a nyaralókártya program. A tulajdonosok kérésére a rendõrség rendszeresen ellenõrzi az ingatlanokat, vagyis járõrök, körzeti megbízottak tartják szemmel a házakat és lakásokat, amíg a tulaj nyaral vagy betegség miatt távol van.

A program három részbõl áll, az elsõ az otthonkártya. Ebben az esetben a tulajdonos egy kártyát helyez el az ingatlanában, amelyen feltünteti az adatait, hogy hová utazott és hogy hogyan lehet elérni. Csak akkor érvényesíthetõ a kártya, ha betörés történik, és a rendõrök behatolnak – magyarázta Varga Balázs rendõr alezredes, az ORFK Bûnmegelõzési Osztályának vagyonvédelmi szakreferense a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában.

A program másik része a nyaralókártya – folytatta, amikor a tulajdonos a rendõrkapitányságon kéri a hatóságot ingatlana visszatérõ ellenõrzésére. A harmadik rész, amikor a rendõrség ellenõrzést végez, egy látogatókártya postaládába bedobásával jelzi, hogy ott járt – fejtette ki az alezredes.

Varga Balázs hangsúlyozta azonban, hogy a program keretében a rendõrök nem õrzést vállalnak, hanem az ellenõrzésekkel a tulajdonosok biztonságérzetét növelik. Ha ugyanis többször, eltérõ idõpontokban jelenik meg a rendõrség egy területen, a betörés esélye csökken.

A vagyonvédelmi szakreferens hangsúlyozta azt is, hogy a nyaralókártya program ingyenes és a lakossági igények szerint alakul, így országos szintû. Az illetékes kapitányság veszi fel a kapcsolatot a megyei bûnmegelõzéssel, a kapitányságok így tudnak bekapcsolódni. A fogadóképességük alkalmas erre – részletezte.

Az alezredes figyelmeztetett ugyanakkor, hogy az ellenõrzésektõl függetlenül a vagyontárgyak megóvásáért a tulajdonos a felelõs. Mechanikus és elektronikus biztonsági eszközökkel fokozni lehet a biztonságot, kell is, mivel az elkövetõk általában a legvédtelenebb ingatlant veszik célba. Fontos az is – folytatta, hogy ha valaki elutazik otthonról, ne verje azt nagydobra, és lehetõség szerint kérjen meg valakit, hogy a visszaérkezésig keltse azt a látszatot, mintha folyamatosan lakott lenne az ingatlan.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!