2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Négy hasznos tipp a fogyáshozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-29 13:57:39
A balkezesek jobbal, a jobbkezesek ballal nassoljanak, az is segíthet!

A testsúlynövekedés egyik jellemzõ oka a túlevés. A fizikai aktivitással el nem égetett kalóriákat a szervezet felhalmozza, és extra zsírt képez belõle. Amennyire lehet, próbáljuk meg elkerülni a túlevést, ez igen nehéz, fõleg a nassolóknak. Számos tényezõ különösen vonzóvá teszi az ételeket: a szín, az illat, a küllem, a tálalás… nehéz ellenállni. Néhány technikával azonban segíthetünk ezen, nem nagy dolgok, és talán nem is gondolunk minderre. Voltaképpen csak agyunkat csapjuk be, de elhiszi – és ha legalább a túlevést legyõztük, már eredményesek lehetünk.
1. Használjunk kisebb tányérokat és evõeszközöket!

A Cornell University vizsgálatában a résztvevõknek különbözõ méretû edényeket, és kanalakat adtak, és önkiszolgáló módon vehettek a fagylaltokból. Megfigyelték, hogy a nagyobb kanalat használók mintegy 31%-kal több fagylaltot raktak ki maguknak. Egy másik hasonló vizsgálatban csokoládéfagylaltot helyeztek ki a résztvevõknek, de egy kisebb kanállal lehetett venni belõle. Másnap ezt egy nagyobb kanálra cserélték, és kiderült, hogy 66%-kal többet vettek ki a fagylaltból a résztvevõk. Érdemes kipróbálni a kisebb tányérokat és evõeszközöket, agyunkat ugyan egy kicsit megtévesztjük, de kevesebb kalóriát fogyasztunk, az bizonyos.
2. Nassoljunk bal kézzel! (Ez persze csak jobbkezesekre igaz, de meg is lehet fordítani).

A tévénézés és mozizás közbeni nassolás, snack-evés szinte „kötelezõ” rossz szokás. Csak úgy szaladnak fel tõle a felesleges kalóriák. A kutatók szerint ez olyan, mint egy reflexes beidegzõdés. Ha egy bizonyos ételt egy bizonyos környezetben fogyasztunk csak, agyunk ezt asszociációba hozza, és mindaddig enni fogunk, pontosabban nassolni, amíg az adott helyzet fennáll. Kicsit itt is becsaphatjuk magunkat, ha nem a domináns kezünkkel nassolunk, az ügyetlenebb mozdulatokkal már kevesebb lesz az elfogyasztott kalória.
3. Ha nem látjuk, nincs is

Kutatások tanúsága szerint a túlevés egyik jellemzõje, hogy az étel, a nassolni való jól látható helyen van, és elérhetõ. Egy brit tv-mûsorban („Secret Eaters”) kipróbálták, hogy savanyú cukrot átlátszó vagy zárt edényben helyeztek el. Gyorsan kiderült, hogy az átlátszó edénybõl 70%-kal többet fogyasztottak a résztvevõk… Próbáljuk meg a snacket, nassolni valót a szekrénybe rakni. Egyszerû dolog, de hatásos. Ne legyen sem a konyha- sem az étkezõasztalon. Már ez nem csekély különbséget okozhat.
4. Igyunk hosszú, keskeny pohárból!

Ugyanebben a tv-showban próbálták ki, hogy a résztvevõk nem alacsonyabb, széles poharakból, hanem keskeny, magas poharakból ittak. Ez persze csak optikai illúzió, azt gondoljuk, hogy a magasabb pohárba több ital fér. A mûsorban kiderült, hogy (egyébként azonos térfogatú) alacsonyabb pohárba többet öntöttek, mondván, hogy abba kevesebb fér… A hosszú, keskeny poharakkal megint csak agyunkat csapjuk be egy kicsit, ez fõleg az édes üdítõknél, és az alkoholos italoknál lehet igazán érdekes, hogy feleslegesen ne vigyünk be plusz kalóriákat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!