2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Hamarosan indul az új lakáshitel-támogatási rendszerForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-17 15:13:52
Júliustól megszüntették a korábbi lakástámogatási rendszert, így búcsút mondhattunk a szocpolnak és a támogatott lakáshiteleknek is.

Októbertõl indul az új lakáshitel-támogatási rendszer. A forintalapú hitelek kamata és kezelési költsége együtt tíz százalék alatt lesz, de jóval szûkebb kör veheti csak igénybe, mint a korábbi, júliusban megszüntetett kölcsönöket. A bankok nem számítanak nagy rohamra.

Júliustól megszüntették a korábbi lakástámogatási rendszert, így búcsút mondhattunk a szocpolnak és a támogatott lakáshiteleknek is. A kormány azzal indokolta a lépést, hogy ezzel három év alatt 170 milliárd forintot takaríthat meg a költségvetés. Az intézkedést még azok is kritikusan fogadták, akik korábban támadták a lakástámogatási rendszert. Mindenki attól tartott, hogy emiatt végképp leáll a lakáspiac forgalma, és a devizahiteleknek nem lesz alternatívájuk. Miközben éppen a devizahitelezés visszaszorítása a cél.

A kormány a nyár elején bejelentette, hogy egy jóval szûkebb körnek októbertõl lehetõsége lesz egy újfajta, támogatott lakáshitel felvételére. Csakhogy - ahogy a kritikusok fogalmaztak - éppen a lakásépítési fõszezonban maradt támogatott forinthitel nélkül a piac. Az október 1-tõl igényelhetõ újfajta támogatott hitelt nem lehet használt lakáshoz felvenni. A korábbinál jóval szûkebb réteg - a 35 év alatti, és a 45 év alatti többgyermekesek - csak új lakás építésére és vásárlására, valamint korszerûsítésre igényelheti - sorolja a kritériumokat Németh Imre, az OTP Bank fõosztályvezetõje.
Itt is, mint a korábbi rendszerben, érvényes az a feltétel, hogy a kölcsönkérõ nem rendelkezhet más lakástulajdonnal, és más támogatott hitele sem lehet. Ha ilyen hitellel rendelkezik, akkor 360 napon belül vissza kell fizetnie.

Az építési költség és a vételár maximált, Budapesten és a megyei jogú városokban 25 millió, egyéb településen 20 millió forint lehet a hitel összege maximum ennek a fele. Korszerûsítésnél költséghatár nélkül és minden településen egységesen maximum ötmillió forint hitel nyújtható.

- A hiteldíj - amely a kezelési költséget és a kamatot tartalmazza – maximum az állampapírhozam 110 százaléka, plusz három százalék lehet, és amit az ügyfélnek kell fizetnie, az ennek a kamattámogatással csökkentett mértéke. A kamattámogatás függ az állampapírhozam nagyságától, a gyerekek számától és a hitel céljától. Számszerûsítve: az állampapírhozam 40-70 százaléka a kamattámogatás. Korszerûsítésnél 40 százalék, építésnél és vásárlásnál gyerekszámtól függõen 50-70 százalék lehet.

A számítás tehát elég bonyolult, de a hitelt felvevõknek nem kell majd ezzel bajlódniuk. A bankok az október elsejei indulásra nyilvánosságra hozzák a pontos kondíciókat, addig is azzal számolhatunk, hogy az új, támogatott, forintalapú lakáshitel kamata és kezelési költsége együtt 6,5 és 9 százalék között lesz. A legtöbbe a korszerûsítésre felvett hitel kerül majd, a legolcsóbb pedig a hat vagy több gyermeket nevelõk új lakásvásárlási kölcsöne lesz. Egy háromgyerekes család várhatóan körülbelül 6,5 százalékos kamattal és 1,5 százalékos kezelési költséggel juthat hitelhez - mondja Gyuris Dániel, az FHB vezérigazgatója.

Bár évente 55-60 milliárd forintnyi hitelt lehetne kihelyezni ahhoz, hogy a hárommilliárd forintban meghatározott állami támogatás kimerüljön, ennyit az év hátralévõ részében nem tudnak hitelezni a bankok. Gyuris Dániel szerint a felfutás jövõre várható.

A többgyermekeseknek és a fiataloknak a devizahitel helyett valódi alternatívát jelenthet a kölcsön. A lakáspiacot ez azonban nem fogja megmenteni, mert a szigorú kritériumok miatt csak szûk réteg veheti igénybe. A bankok idén eddig negyedannyi lakáshitelt helyeztek ki, mint egy évvel korábban. Az építkezési kedv visszaesése jól látható abból is, hogy a KSH statisztikája szerint az elsõ félévben közel 20 százalékkal kevesebb új lakásépítési engedélyt adtak ki, mint egy évvel ezelõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!