2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Horvátországban tárgyalt SzijjártóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-29 14:56:01
Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtöki horvátországi munkalátogatásán megbeszélést folytatott Josko Klisovic külügyminiszter-helyettessel, majd Krk szigetén megnézte a leendõ LNG terminál helyszínét és találkozott horvát energiavállalatok képviselõivel.

Szijjártó Péter az MTI-nek elmondta: a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy a horvát-magyar energetikai együttmûködés kiemelt fontosságú a regionális energiabiztonság növelése szempontjából. Az államtitkár sürgette, hogy a horvát kormány minél elõbb tegye meg a szükséges intézkedéseket a leendõ LNG terminál megépítése, valamint a horvát-magyar gázvezeték-hálózat összeköttetésének kétirányúsítása érdekében. Ezek a beruházások mind a beszerzési források, mind a szállítási útvonalak szempontjából diverzifikációt jelentenének a térség energiaellátásában - mutatott rá.

Szijjártó Péter szerint a két ország energiaügyi együttmûködésében kiemelkedõen sikeres terület lehet a határ menti szénhidrogén mezõk közös kutatása és kitermelése, ezért javaslatot tett a magyar-horvát energiabizottság összehívására. Az energiabiztonság érdekében az államtitkár szorgalmazta a kõolaj készletezési és tárolási együttmûködést.

A megbeszélés napirendjén szerepeltek a közös közlekedési és logisztikai fejlesztések is: 2018-ig az M6-os, 2020-ig az M60-as autópálya el fogja érni a magyar-horvát határt, és a gyorsforgalmi összeköttetések mellett öt regionális útkapcsolat megépítésérõl folynak az egyeztetések.

A magyar külkereskedelem szempontjából kiemelt fontosságú a koperi és fiumei kikötõk használata, ezért a tárgyaló felek számba vették a folyamatos vasúti és közúti fejlesztéseket, amelyek a kikötõk elérhetõségét javítják.

Horvátország a magyar turisták kedvelt célpontja, ezért a kormány intézkedéseket hozott a horvátországi konzuli jelenlét bõvítésérõl: a közelmúltban Magyarország újranyitotta az eszéki fõkonzulátust, és háromra növelte a tiszteletbeli konzulok számát.

A tárgyalás napirendjén szerepelt a kis- és közepes vállalkozások együttmûködésének fejlesztése, amelyhez a két ország európai uniós forrásokat fog felhasználni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!