2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Hagyják az embert boldogulni!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-01 11:56:35
A dinnyésgazda szerint csupán mese habbal, amirõl a miniszter úr beszél.

„Száz forintért kilózzuk, így azért még marad rajta haszon. Ráadásul rögtön a pénzemhez jutok, ami szintén nem mellékes egy olyan piacon, ahol sok az átverés” – mondta el a Naplónak Darnai József hosszúpályi dinnyetermesztõ. A férfi 24 éve foglalkozik dinnyével, így õ már megengedheti magának az õszinteség luxusát.
Rossz elõjelek

Sok megyénkbeli gazda még csak ezután kezdi a dinnyeszüretet, de a hírek, amiket hallanak, nem túl biztatóak. Konkrét felvásárlási árról (talán babonából) egyikük se beszél, és az önköltséget is csak úgy „szõr mentén” emlegetik. Darnai úr még emlékszik, milyen az, amikor a gazda szeme 22 hektáron hizlalja a dinnyét, és azt az érzést se felejti soha, amikor egyetlen szezonban 25 kamiont raktak meg a friss gyümölccsel; csak a lengyeleknek… – Valakik folyamatosan félreviszik a dalt. Az is csak mese habbal, amit a miniszter úr beszél, hogy õk majd megvédik a termelõket. A reklámban szereplõ 99 forintos kilónkénti ár jól hangzik, kár, hogy ebbõl a termelõ csak 30 forintot kap.

Azt is legfeljebb a termése egyharmadáért; mert azt mondja az átvevõ, hogy a harmada azért nem kell, met kicsi, a másik harmada meg azért, mert nagy. Na, ebbõl lett nekem elegem. Tavaly még négy hektáron dinnyéztem, idén már csak két hektár a terület, jövõre pedig még tovább felezem. Egy hektárt is csupán nosztalgiából tartok meg; az elmúlt negyed századra emlékezve…

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!