2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
A MAB a felsõoktatási törvény módosítását bíráljaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-01 13:25:39
A Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) megfontolt, a minõséget garantáló felsõoktatási törvény elfogadását szorgalmazza, a minõsítõ szervezet szerint a legutóbbi módosítás olyan paragrafusokat emelt a jogszabályba, melyek az egyetemi tanárok presztízsét megkérdõjelezik.

A testület pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette: indokolt, hogy egyes területeken alkotói eredmény alapján legyen a kiváló szakember professzor, ám a mûvészetek, sporttudomány területén is csak azok váljanak egyetemi tanárrá, akik kiváló oktatók és nem csak neves mûvészek, sportolók. Utóbbiak számára megfontolandó speciális egyetemi tanári cím adása, szigorú minõségbiztosítási eljárással - mutattak rá.

Közölték: a MAB a jelenlegi jogszabályi keretekben nem tudja teljesíteni az európai sztenderdeknek való megfelelést. A sebtében végrehajtott törvénymódosítás, az egyetemi tanári kinevezések megengedõ volta, a MAB minõségi kifogásainak figyelmen kívül hagyása miatt kétséges a közelgõ értékelésnél a MAB ENQA tagságnak való megfelelése.

Az esetleges kudarc hatalmas erkölcsi és anyagi károkat okozhat a magyar felsõoktatásnak - jegyezték meg, hozzátéve: a MAB elvárja az Országgyûléstõl, hogy megfontolt, a minõséget garantáló felsõoktatási törvényt fogadjon el.

A MAB szerint a felsõoktatás átgondolatlan törvénymódosításokkal és PPP beruházásokkal, a demográfiai adatokat figyelembe nem vevõ oktatáspolitika nyomán nehéz helyzetbe került. A helyi érdekeket elõtérbe helyezõ támogatások a források szétaprózását, a képzések színvonalcsökkenését eredményezték. Nem halogatható a felsõoktatás szervezetének, finanszírozásának átgondolása, minden érdekelt fél bevonásával történõ alapos megvitatás után egy koherens felsõoktatási törvény elfogadása - írta állásfoglalásában a MAB.

A felsõoktatási törvény júliusban elfogadott módosítása, amely többek között a kancellári rendszer bevezetését is lehetõvé teszi õsztõl, tartalmazza: a sporttudományi felsõoktatásban az olimpiai érem megszerzése a doktori fokozattal egyenértékûnek minõsül, míg a mûvészeti felsõoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minõsülnek.

Bõvíti a Magyar Felsõoktatási Akkreditációs Bizottságot a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara egy-egy delegáltjával. A kormány felhatalmazást kapott továbbá arra, hogy rendelettel szabályozza a MAB elnöke, tagjai, tisztviselõi tiszteletdíját, a MAB létrehozásával, mûködésével összefüggõ kérdéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!