2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Ombudsman: a szakértõk leterheltsége is hozzájárul a rendõrségi és bírósági eljárások elhúzódásáhozForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-02 11:44:38
Az ombudsman szerint a rendõrségi és bírósági eljárások elhúzódását sokszor a szakértõ kiválasztásával, kirendelésével és a szakvélemény elõterjesztésével kapcsolatos problémák okozzák. Székely László az igazságügyi miniszterhez fordult az igazságügyi szakértõi tevékenység átfogó megújítása érdekében – közölte az Alapvetõ Jogok Biztosának Hivatala csütörtökön az MTI-vel.

Székely László ombudsmannál több panaszos is sérelmezte, hogy elhúzódnak a rendõrségi és bírósági eljárások, mert késnek a szakértõi vélemények. A közlemény szerint a szakértõi bizonyításnak, a szakértõ kiválasztásának, a szakvélemény határidõben történõ elõterjesztésének problémája polgári, közigazgatási és büntetõügyekben egyaránt tapasztalható. Jelentésében az alapjogi biztos megállapította: az eljárások elhúzódását sokszor a nem megfelelõ szakértõ kiválasztása, esetleg a kompetens szakértõ hiánya, a szakértõi intézetek leterheltsége, valamint a szakvélemény késedelmes elõterjesztése okozza, illetve okozhatja.

Mivel túl kevés szakértõ dolgozik az intézetekben, az illetékességi területükön csak hosszú, akár három-hat hónapos határidõvel tudják vállalni a szakvélemény elkészítését, az illetékességi területükön kívüli kirendeléseket pedig leterheltségükre hivatkozva akár vissza is utasítják. A biztos megállapította, hogy a szakértõk alacsony száma, kapacitáshiánya és a kirendelések magas száma veszélyezteti a tisztességes eljáráshoz való jog maradéktalan érvényesülését.

Ki kell alakítani a pszichológus szakértõk közremûködésének szakmai protokollját, hogy a jogalkalmazók egységes szakmai standardok, eljárásrend alapján készült pszichológiai szakvéleményre tudjanak támaszkodni – áll a jelentés összefoglalójában. Ez a garanciálisnak is tekinthetõ elem különösen fontos a gyermek- és fiatalkorúakat érintõ eljárásokban – hangsúlyozták, hozzátéve: a módszertani útmutató, a szakmai protokoll hiánya veszélyeztetheti a tisztességes eljáráshoz, valamint a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való jogának érvényesülését.

Az ombudsman elégtelennek találta az igazságügyi ingatlan-értékbecslõk képesítési követelményeinek és tevékenységének, valamint a közigazgatási perekben a szakértõi bizonyításnak a szabályozását is.

Székely László kitért a szakértõi névjegyzék hiányosságaira is: nem részletezi az adott szakterületen belüli kompetenciákat, továbbá nincs benne, hogy a szakértõ korábban milyen típusú ügyekben járt el, milyen témában publikált, illetve tartott elõadást. Emiatt a jogalkalmazók úgy választanak szakértõt, hogy kiemelt szakterületérõl nincs megfelelõ információjuk, ez pedig csorbíthatja a tisztességes eljáráshoz való jogot – húzták alá.

A biztos jelentésében úgy összegzett: annak érdekében, hogy a bírósági eljárások befejezése megfelelõ idõben biztosítható legyen, az igazságügyi szakértõi tevékenység átfogó, komplex szemléletmódú vizsgálata és megújítása szükséges.

Székely László felkérte Trócsányi László igazságügyi minisztert, fontolja meg az igazságügyi szakértõi névjegyzék adattartalmának megújítását, a közigazgatási perekben a szakértõi bizonyításra irányadó jogszabályok kiegészítését, pontosítását, valamint a szakértõk létszámának emelését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!