2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
A múlt hónapban kétszer annyi esõ esett, mint egy átlagos júliusbanForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-03 18:27:11
Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatainak jelenlegi feldolgozottsága alapján az idei július valószínûleg bekerül az 1901 óta vezetett statisztikában az öt legcsapadékosabb július közé. Országos átlagban csaknem kétszer, helyenként háromszor annyi esõ esett, mint egy átlagos júliusban.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértõje az MTI megkeresésére közölte: a júliusi sokéves átlag (az 1971-2000-es idõszak átlaga) 62,1 milliméter. Az idén júliusban ennek 182 százaléka (117,4 milliméter) hullott országos átlagban, de vannak területek, ahol a szokásos mennyiség több mint háromszorosát mérték, például a fõváros térségében és

Csongrád megyében. Júliusban a legtöbb csapadékot, 237,6 millimétert a Szentes melletti Pankota automata állomáson rögzítették.

Júniusban 73,4 milliméternyi esõ esett. Ez az 1971-2000-es idõszak átlaga alapján a szokásos csapadékmennyiség felének felel meg. Így a nagy mennyiségû júliusi esõ révén országosan a két hónap alatt a szokásoshoz képest mintegy 15 százalékkal több esõ esett az idei nyáron.

Lakatos Mónika kitért arra is, hogy az idei július a sok esõvel együtt is 0,8 Celsius-fokkal melegebb volt a sokéves átlagnál. A napi maximum-hõmérsékletek 5,8 fokkal az átlag fölött, a minimumok viszont 4,7 fokkal átlag alatt alakultak. A legalacsonyabb hõmérsékletet, 6,6 fokot, július 2-án a Nógrád megyei Zabaron mérték. A Hajdú-Bihar megyei Berettyóújfaluban volt a legmelegebb a hónapban, július 7-én 35,7 fok.

A meteorológiai szolgálat éghajlati szakértõje közölte: a Középtávú Idõjárás Elõrejelzések Európai Központjának legfrissebb, 30 napos elõrejelzése szerint az augusztus is a korábbi idõszakhoz hasonlóan valamivel a sokévi átlagnál melegebb idõt hoz. Elsõsorban a hónap közepéig a júliusi idõjárás folytatásaként a sokévi átlagot meghaladó csapadék várható.

A hónap második felében viszont már átlag körüli vagy kevéssel az alatti esõ valószínû.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!