2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Parragh: mindig árva gyerek volt a szakképzésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-03 18:33:29
Egyetért az MKIK elnöke azzal, hogy a Klikbõl kivonják a szakképzési ügyeket, és egy másik hivatal foglalkozna a területtel. Parragh László a közrádióban ezt azzal a szemléletes példával indokolta, hogy egy szakácsképzésben nem tarthat két hónapig engedélyeztetni a tojásvásárlást. Úgy véli: a hivatal legkorábban jövõ szeptemberben állhat fel, és 2-3 évig is eltarthat a rendszer finomhangolása.

A magyar gazdaság rendkívül kitett az orosz export tekintetében, akárcsak egy százalék visszaesés 20 milliárd forintot tesz ki – jelentette ki Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Ha a politikusok nem kellõen józanok, Magyarország ennek az ügynek igen nagy vesztese lehet – mondta Parragh László annak kapcsán, hogy az unió újabb szankciókat helyezett kilátásba Oroszországgal szemben.

Annak kapcsán, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központból kivonná a kormány a szakképzési ügyeket, és létrejönne egy szakképzési és felnõttképzési hivatal, az MKIK elnöke azt mondta: abszolút egyetért a kezdeményezéssel. Szerinte a szakképzés mindig is „árva gyerek volt” az oktatási rendszerben. A Kliknél központilag meghozott döntéshozatali rendszer mûködik, míg a szakképzésben napi döntéseket kell hozni. Ha van egy szakácsképzés, annak az engedélyezése, hogy vegyek-e tojást, vagy sem, nem tarthat két hónapig – vetette fel példaként.

Az új intézmény jövõ szeptemberre állhat fel, és utána kell majd finomra hangolni, ami akár két-három év is lehet – fejtette ki.

Beszélt arról is, az utóbbi években közbeszéd tárgya lett azt, milyen munkaerõre van szükség, és a társadalom többsége érti, hogy olyan szakmát kell tanulni, amire valós piaci kereslet van.

Egy mérnök nem jöhet ki úgy az egyetemrõl, hogy ne lásson munkahelyet – szögezte le. Az MKIK elnöke úgy véli: minden olyan munkakörben, melynek reálgazdasági kimenete van, gondoskodni kell arról, hogy már a felsõoktatási folyamatban legyen lehetõsége a diáknak egy igazi munkahelyen megtanulni a szakmát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!