Utolsó módosítás: 2014-08-08 14:35:26 |
|
Szeretjük a finom sajtokat. A kicsit, a nagyot, a natúrt, a fûszerest, a szögletest, a gömbölyût. Újabban itthon is készítek különbözõ ízesítésûeket. Szerencsések vagyunk, mert friss, házi tejet tudunk venni itt a faluban, közvetlenül a tehénbõl. Ebbõl készítem a kefirt, a túrót, és legújabban a sajtokat.
Az elkészítés egyszerû: a tejet felforralom, közben apróra vágom az ízesítésre kiválasztott fûszereket. A forró tej alatt kicsire állítom a gázt, 2 evõkanál almabor ecetet vagy friss citromlevet adok hozzá (ez a kész sajtban nem fog érzõdni, abban segít, hogy a tej túrósodni kezdjen), ízlés szerint sót, majd a felaprított fûszereke. Addig kevergetem, amíg túrós állagot nem kap a massza.
Ezután szûrõbe helyezett tiszta vászonruhába öntöm, alá teszek egy edényt, amiben a savót felfogom és hagyom lecsöpögni. Akkor van kész, ha tapintásra elég keménynek érezzük a sajtot.
A visszamaradt savót felhasználhatjuk gyümölcsitalok, turmixok készítéséhez, de én használtam már fõzelékekhez, zöldséglevesekhez is.
Így nem megy kárba semmi, hiszen 2 liter tejbõl kb. ½ kiló sajt lesz, a többi a savó.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|