Utolsó módosítás: 2014-08-08 14:42:28 |
|
Ez a recept már nagyon régi. A faluban néhány éve édesanyám jóvoltából egy-egy rendezvényen megkóstolhatták az idelátogatók, akik nem csalódtak benne. A szalonnás lepény diétásnak nem mondható, de nagyon finom. Régen, amikor nagymamám készítette a pici konyhájában, a finom illat mindent átjárt. De szép is volt! Nekem éppen ezért ez az emlékek „sütije”. Próbáld ki Te is, nem fogsz csalódni.
Hozzávalók:
0,5 kg sima liszt 1 kanál zsír (7dkg) - vagy 10-15 dkg margarin, esetleg olajjal is helyettesíthetõ 3dkg élesztõ 3 dl tej 1 teáskanál cukor 1-2 csipet só 20 dkg közepes vastagságú szalonna 2-3 ek liszt (púpozott)
Elkészítése:
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, míg el nem olvad, az élesztõt ebben a tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, és elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk az élesztõs keveréket, és jól összedolgozzuk. Nokedli sûrûségû tésztánk lesz. Meleg helyen dupla méretûre kelesztjük, majd a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.
A szalonnát a bõre nélkül, apró kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük. A 2-3 ek lisztet hozzáadjuk, de nem pirítjuk meg - mint amikor rántást készítünk. Felöntjük 2-3 dl hideg vízzel, csomómentesre keverjük, amíg sûrû mártás állagúvá válik. Ezt a szalonnás „krémet” egyenletesen rákenjük a tésztára. Elõmelegített sütõben addig sütjük, amíg a széle világosbarna nem lesz.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|