2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Szalonnás lepény, az emlékek sütijeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-08 14:42:28
Ez a recept már nagyon régi. A faluban néhány éve édesanyám jóvoltából egy-egy rendezvényen megkóstolhatták az idelátogatók, akik nem csalódtak benne.

A szalonnás lepény diétásnak nem mondható, de nagyon finom. Régen, amikor nagymamám készítette a pici konyhájában, a finom illat mindent átjárt. De szép is volt! Nekem éppen ezért ez az emlékek „sütije”. Próbáld ki Te is, nem fogsz csalódni.

Hozzávalók:

0,5 kg sima liszt
1 kanál zsír (7dkg) - vagy 10-15 dkg margarin, esetleg olajjal is helyettesíthetõ
3dkg élesztõ
3 dl tej
1 teáskanál cukor
1-2 csipet só
20 dkg közepes vastagságú szalonna
2-3 ek liszt (púpozott)

Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, míg el nem olvad, az élesztõt ebben a tejben felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük, és elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk az élesztõs keveréket, és jól összedolgozzuk. Nokedli sûrûségû tésztánk lesz. Meleg helyen dupla méretûre kelesztjük, majd a tésztát vékonyra kinyújtjuk, és tepsibe tesszük.

A szalonnát a bõre nélkül, apró kockákra vágjuk, és ropogósra sütjük. A 2-3 ek lisztet hozzáadjuk, de nem pirítjuk meg - mint amikor rántást készítünk. Felöntjük 2-3 dl hideg vízzel, csomómentesre keverjük, amíg sûrû mártás állagúvá válik. Ezt a szalonnás „krémet” egyenletesen rákenjük a tésztára. Elõmelegített sütõben addig sütjük, amíg a széle világosbarna nem lesz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!