Utolsó módosítás: 2014-08-08 16:39:12 |
|
Nyári összejövetelek, baráti találkozások, születésnapok, névnapok mind jó alkalmat kínálnak egy kis grillezésre, amikor a hangulat is tetõfokára hág. Ilyenkor mindenkinek van egy-két klasszikus, jól bevált receptje, amit ilyenkor bevet a vendégek örömére. Ha nem villámpáccal készülünk, és ízfokozóval sem szeretnénk tömni a vendégeinket, akkor nem kell túlbonyolítani a pácrecepteket!
Nekünk az alábbi összeállítás a tuti befutó egy-egy grillpartin (szeretünk mindenkinek a kedvére tenni): borsos-mustáros tarja, majoránnás-mustáros csirkemell, rozmaringos-citromos csirkemell, zöldfûszeres szûzérme, tejfölös-juhtúrós mártás, görög saláta, kukorica saláta és héjában sült burgonya.
Borsos-mustáros tarja
A zsírosabb részeket késsel kicsit keresztbe vágjuk - 4-6 szelet tarja -, 2 kk õrölt fekete bors (vagy ízlés szerint) - 2-3 ek mustár - 2 gerezd zúzott fokhagyma - 0,5-1 dl olaj
Majoránnás-mustáros csirkemell
4-6 nagyobb szelet csirkemell, 2 ek mustár, 1 kk õrölt fekete bors, 2 kk majoránna ízlés szerint, 0,5-1 dl olaj
Citromos-rozmaringos csirkemell
4-6 nagyobb szelet csirkemell, fél citrom leve, bors (ízlés szerint), friss rozmaring levelek egészben (egy jó köteg, a szárról leszedve), 0,5-1 dl olaj
A rozmaring levelek finom ropogósra megsülnek a húson, úgyhogy nyugodtan rajta hagyhatjuk. Olyan lesz, mint egy kis rozmaring chips.
Kakukkfüves szûzérme
6-8 szelet szûzérme, 2 kk bors, 2 kk szárított kakukkfû vagy friss kakukkfû (ebbõl több kell), 2 gerezd zúzott fokhagyma, 0,5-1 dl olaj
Összekeverjük a hozzávalókat, belemártogatjuk hússzeleteket. A szárnyas húsoknak 6 óra elég a pácolódáshoz, ezeket akár sózhatjuk is. A sertésnek jó, ha legalább egy napot áll a páclében és csak sütés elõtt sózzuk be, hogy a só ne vonja el a nedvességet.
Héjában sült burgonya
A sütõben vagy a grillen is elkészíthetjük, alufóliába csomagoljuk a megmosott burgonyát, kb .40 perc kell a sütéshez, fejenként 2 db burgonyát számoljunk.
Juhtúrós mártás
10-15 dkg juhtúró, 2 dl tejföl, 2 csipet só, õrölt fekete bors ízlés szerint, apró kockákra vágott hagyma, Összekeverjük a hozzávalókat és egy órát hagyjuk, hogy összeérjenek. A húsra vagy a héjában sült burgonyára locsolhatjuk. Isteni!
Görög saláta
10 dkg krémes fetasajt, 1 uborka, 3 db paradicsom, 1 fej lila hagyma, 1 kis csomag olívabogyó
Finom benne 1-2 db paprika és a jégsaláta is. A görög saláta akkor lesz az igazi, ha nagyon finom krémes fetasajtot veszünk, és azt a tetejére kockázzuk. A hozzávalókat minél kisebbre daraboljuk, hogy gusztusosan lehessen tálalni és enni.
Kukorica saláta
2 doboz kukorica, 5 ek majonéz, õrölt bors
Egyszerûen csak összekeverjük a hozzávalókat, petrezselyem zölddel dekorálhatjuk.
Az egyszerû receptekkel mindenkinek a kedvére tehetünk. Tartsunk otthon egy kis darált erõs paprikát is, hogy aki egy kis csípõs ételre vágyik, annak is a kedvére tegyünk. A grill pácokat egyébként feldobhatjuk egy kis darált chilivel, ha szeretjük.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|