2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Testes nyári nass: bográcsos szarvaspörköltForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-09 12:59:11
Igazi kulináris csemege a bográcsos szarvaspörkölt, mely egy nyár esti kellemes kerti partin nokedlival és kovászolt uborkával pompás együttest alkot.

Elkészítése egyszerûbb, mint bárki hinné. Érdemes kipróbálni, vadhús ma sok helyen beszerezhetõ.

Hozzávalók

60 dkg szarvasoldalas, 60 dkg comb, 10 dkg zsír, só, bors, õrölt kömény, egész bors, majoránna, 3 nagy vöröshagyma, 2-3 babérlevél, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 evõkanál, pirospaprika, 2 dl vörös bor

Elkészítése

A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fûszerezzük, sóval, borssal, õrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fûszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevõ elfogy. Kb. 1 órai fõzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.

Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.

A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Fõtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztûzhelyen is lassú fõzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban).

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!