Utolsó módosítás: 2014-08-10 14:13:58 |
|
Régi formájában még burgonya nélkül készült a mennyei finomság: Rézi néni híres könyvében hosszában félbe vágta a pontyot, megsózta, majd irdalta. A vágásokba vékony csík paprikába mártott szalonnát tett, így helyezte a halat tepsibe, egymás mellé fektetett fenyõfa pálcikákra. A halra tett még hagymát és paradicsomdarabokat, végül alaposan megöntözte tejföllel, így tette a sütõbe.
Tûzálló tálban vagy tepsiben "pékné" burgonyát készítünk, aszalt paradicsomot, konfitált paprikát és fokhagymát adunk hozzá, tálalás elõtt tesszük rá a bõrös oldalán sült halfilét, majd az egészet tejföllel röviden átsütjük. Ha jól sikerül, akkor a hal bõre ropog, húsa szaftos, megjelenik benne a szalonna íze, mellette egy könnyû, de jó ízû hagymás burgonya, mely itt-ott meg is van pirulva.
BURGONYA:
500 g burgonya (félkeményre vagy keményre fõvõ; pl. kiflikrumpli vagy rózsaburgonya) 2 közepes fej vöröshagyma 250 ml alaplé (szárnyas- vagy világos halalaplé) 2 szál kakukkfû 1 babérlevél ízlés szerint só, szemes bors késhegynyi fûszerpaprika kevés vaj (vagy libazsír)
A hagymát hosszában félbe-, majd hosszanti vékony szeletekre vágjuk. A burgonyát 2-3 mm vastag karikákra szeljük.
A hagymát lapos tûzálló tálban szétterítjük, felöntjük 100 ml alaplével, tûzre tesszük, felforraljuk, néhány másodperc után levesszük a tûzrõl.
Egyenletesen ráterítjük a burgonyaszeleteket, rátöltjük a többi alaplevet, hogy ne lepje el teljesen. Néhány csipet vajat hintünk rá, sózzuk, fedetlenül 200 C-os sütõbe tesszük mintegy 30 percre.
PAPRIKA, PARADICSOM, FOKHAGYMA:
szárított paradicsom (olajban eltéve, vagy szárazon kimérve kapható) sült paprika olajban eltéve (kiskereskedelemben kapható) 1 fej só, , libazsír
HAL:
1,5 kg ponty elõsúlyban (vagy 2 db, egyenként 400 grammos filé) libazsír a sütéshez só
A filét a bõrös oldalára fektetjük, éles, vékony pengéjû késsel bõréig sûrûn bevagdossuk, nagyon ügyelve rá, hogy a bõrt sehol ne metsszük át. Besózzuk, 10-15 percig állni hagyjuk.
Bõrös oldalán (csak az egyik oldalon) elõsütjük a halat, hogy a bõre ropogós legyen. Közben lapáttal szelíden lefelé nyomjuk, hogy a bõr egyenletesen érintkezzen a serpenyõ felületével (kb. 3 perc).
A halszeleteket óvatosan kiemeljük, lecsöpögtetjük, a már elkészült, paprikásparadicsomos, fokhagymás burgonyára helyezzük.
SZALONNA:
200 g szalonna, 1 cm-es kockára vágva
Kis serpenyõbe kevés vizet öntünk (épp csak fedje be az alját). Beletesszük a szalonnakockákat, kislángra tesszük, hagyjuk a vizet elforrni, a kiolvadó zsírban szép aranybarnára pirítjuk. (A szalonna belül krémes, kívül ropogós lesz.)
BEFEJEZÉS
1 doboz tejföl
A halas burgonyára kiskanállal elosztjuk a tejfölt, meghintjük szalonnával, a tálat 220 C-os sütõbe tesszük 4 percre. Ha a tejfölt kevés olvasztott vajjal keverjük, nem ártunk az ételnek.
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
|