2024. május 31. Péntek, Angéla.
 
Több mint egymilliárd forintból fejlesztette norvégiai gyárát a Vajda Papír Kft.Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-14 13:08:39
Több mint 1,3 milliárd forint (4,3 millió euró) értékû, nagy teljesítményû gyártósort helyezett üzembe a norvégiai Drammenben a Vajda Papír Kft., a beruházással a higiéniaipapír-gyártó és exportõr vállalatcsoport megduplázta az üzem éves készáru-kapacitását - közölte a budapesti társaság.

Kiemelik, hogy ezzel nemcsak a skandináv piaci jelenlétük, hanem a korábbi budapesti gyártókapacitás-bõvítéssel együtt a közép-európai értékesítési pozícióik megerõsítésére is lehetõség nyílik. A 2014-es magyar és norvég beruházásoknak köszönhetõen a Vajda Papír készáru-gyártó kapacitása 15 százalékkal, évi 120 ezer tonnára nõ.

A norvégiai gyáregységet a cég tavaly nyáron vásárolta meg, a most üzembe helyezett, prémium termékek elõállítására alkalmas gépsor a gyár készáru-kapacitását az eddigi 16-17 ezer tonnáról évi 35 ezer tonna fölé emeli.

A közlemény idézi Vajda Attilát, a Vajda Papír Kft. tulajdonos-vezérigazgatóját, aki elmondta: a fejlesztésekkel a versenyképességük tovább javul, így a jövõben jobb eséllyel indulhatnak a régiós tendereken. Hozzátette: a piaci részesedés növeléséhez elengedhetetlenül szükséges a helyi kapacitás, hiszen így a szállítási költségeket is csökkenteni tudják.

A Magyarországon gyártott termékek egy részét a norvég üzembe csoportosítják, de a prémiumtermékek, a szalvéták és papír zsebkendõk gyártása és fejlesztése továbbra is a magyarországi üzemben marad.

A skandináv piac fontos a cégnek, mert bizonyos termékkategóriákban, így például a konyhai papírtörlõk esetében itt magasabb az egy fõre jutó fogyasztás, mint Európa más országaiban. A skandináv fogyasztók leginkább az újrahasznosított papírból, vagy a felelõs erdõgazdálkodásból származó környezetkímélõ technológiával elõállított higiéniai papírtermékeket keresik, ezért a Vajda Papír Norvégiában és Magyarországon elõállított termékei is jelentõs mértékben így készülnek.

Idén Magyarországon is jelentõs fejlesztést hajtottak végre: júniustól már összesen 22 gépsoron folyik a termelés a vállalatcsoport Ócsai úti telephelyén, ahol két új nagykapacitású gyártógépsort állítottak munkába. A fejlesztéssel mintegy 10 százalékkal, 80 ezer tonna fölé emelkedett a cég éves hazai készárugyártó kapacitása

Az 1,8 milliárd forint összértékû beruházással közel 20 új munkahely jött létre a Soroksáron jelenleg 410 fõt foglalkoztató vállalatnál.

Az Európa-szerte - Magyarországon, Romániában, Finnországban, Lengyelországban és Norvégiában - több mint 500 fõt foglalkoztató, 100 százalékban magyar tulajdonú kft. kis családi vállalkozásból vált a hazai higiéniaipapír-gyártás meghatározó szereplõjévé, illetve régiós multinacionális vállalattá. A cég a teljes magyar kivitel majdnem háromnegyedével jelenleg a higiéniai papíráruk legjelentõsebb hazai exportõrének számít.

A cég csoportszintû árbevétele 2013-ban mintegy 22 milliárd forint volt, idén a tervek szerint meghaladja majd a 30 milliárd forintot. A cég fennállása óta mintegy 10 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!