2024. április 27. Szombat, Zita.
 
NGM: új makrogazdasági elõrejelzés a jövõ évi költségvetés benyújtásakor leszForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-17 12:46:23
Címkék: Bihari hírek, ngm
Hivatalos, új makrogazdasági elõrejelzést a 2015. évi költségvetési törvény benyújtásával párhuzamosan publikál a kormány, a következõ idõszak folyamatait is figyelembe véve - válaszolta a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI kérdésére.

A tárca adó- és pénzügyekért felelõs államtitkára, Orbán Gábor a nap folyamán korábban azt nyilatkozta a KSH GDP-jelentését kommentálva, hogy az idei növekedés várhatóan meghaladja a 3 százalékot. A legutóbbi konvergenciaprogramban a kormány 2,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizált 2014-re.

Orbán Gábor kijelentette: a magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben jóval a nemzetközi szervezetek (EU, IMF) által korábban elõre jelzett 2-2,3 százalékos növekedési érték felett van. Véleménye szerint a következõ negyedévekben várhatóan folytatódik a 2014 elsõ felében tapasztalt, kiugró növekedési dinamika, és a bizalomindexek valamint a rendelésállományi adatok alapján az idei növekedés minden bizonnyal meghaladja a 3 százalékot.

A KSH csütörtök reggel kiadott elsõ becslése szerint Magyarországon 3,9 százalékkal nõtt a GDP a második negyedévben az egy évvel korábbival összevetve és ez 2006 elsõ negyedéve óta a legmagasabb ütemnek számít. Az elsõ negyedévben 3,5 százalék volt a növekedés üteme, így az elsõ fél évben 3,7 százalékkal nõtt Magyarország bruttó hazai terméke a nyers adatok szerint.

Az adat jelentõsen meghaladta az elemzõk várakozását, akik az elsõ negyedévi 3,5 százalékoshoz hasonló növekedésre számítottak a második negyedévben is. Az MTI-nek nyilatkozó elemzõk az NGM-hez hasonlóan úgy látják, hogy az év egészében 3 százaléknál gyorsabban bõvülhet a GDP.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!