2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Az NGM 3,1 százalékra emeli az idei GDP-elõrejelzéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-25 16:32:26
Címkék: Bihari hírek, ngm
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 3,1 százalékra emeli az idei GDP-prognózisát - közölte Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy az áprilisi konvergenciaprogramban még 2,3 százalékos növekedéssel számolt a kormány. A 2013-ban bekövetkezett  növekedési fordulat azonban elõrevetítette, hogy az adatok kedvezõbben alakulhatnak: a gazdaság tovább gyorsul az idén, amit a növekedés egészséges szerkezete is támogat - tette hozzá.

Az elsõ negyedévi, 3,5 százalékos növekedéssel Magyarország az EU-ban az elsõ három legdinamikusabban bõvülõ gazdaságai közé tartozott, a második negyedévi 3,9 százalékkal pedig az elsõ helyre került - emelte ki.

A növekedés szerkezete egyre kiegyensúlyozottabb és egészségesebb - hangsúlyozta. A gazdaság növekedése a jövedelmek bõvülését is maga után vonja, ami a háztartások jövõbeli fogyasztási kiadását is emelni fogja, de emellett  javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerõpiacra is kedvezõen hat - hangsúlyozta Varga Mihály.

A miniszter kifejtette, hogy a stabil és dinamikus növekedés elsõsorban a termelõ szektorok javuló teljesítményével, valamint a belsõ kereslet élénkülésével magyarázható. A várakozásokat jóval meghaladó második negyedévi GDP-adat hátterében a piaci szolgáltatásoknak a feltételezettnél gyorsabb bõvülése állhat - tette hozzá.

A miniszter szerint a kedvezõ kilátásokat megalapozzák a rendelés- és szerzõdésállományi adatok, a lakásépítési engedélyek, a fogyasztói várakozások, illetve a hazai BMI (beszerzésimenedzser-index)  javulása, valamint a beruházási hajlandóság emelkedése.

Emlékeztetett arra is, hogy az új prognózis egybeesik a külföldi elemzõk várakozásaival. Az elõrejelzés emelésének idõzítését azzal indokolta a miniszter, hogy megkezdõdött a 2015-ös költségvetés tervezése, elindultak az egyeztetések a tárcákkal, és elkészült a jövõ évi gazdálkodást megalapozó makrogazdasági elemzés.

Az idei, 3,1 százalékos prognózis pozitív kockázatai közé sorolta a miniszter a vártnál erõsebb külsõ keresletet, amely a magasabb rendelésállományokon keresztül az ipar, az építõipar és az export további növekedését hozhatja. Tavaly döntött a kormány arról, hogy idén is lesz pedagógus béremelés, ami hozzájárulhat a fogyasztás növekedéséhez. Ezen túl  a devizahitel-mentésnek köszönhetõen magasabb lesz a háztartások elkölthetõ jövedelme, ami segíti a  fogyasztás további élénkülését, bár ennek a hatása majd 2015-ben lesz jelentõs - mondta.

Továbbra sem felmérhetõ negatív kockázatot jelent azonban az orosz-ukrán konfliktus. A feszültség eszkalálódása az egész európai iparnak árthat, és ezen keresztül hátráltathatja a magyar kivitelt is. A miniszter szavai szerint a 2015-ös, 2,5 százalékos növekedési elõrejelzést éppen e kockázat miatt nem módosítják egyelõre. Ha a költségvetés tervezése abba a fázisba ér, megvizsgáljuk ezt a kérdést is - mondta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!