2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tartsa Orbán Viktor a birkámat!Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-29 13:39:16
Elkeseredett gazdák juhnyájjal torlaszolták el a 42-es számú nemzetközi fõutat.

Havranyi Zsigmond berettyóújfalui gazda és néhány sorstársa 350 birkát hajtott fel pénteken reggel hét órakor Berettyóújfalu és Biharkeresztes között a 42-es számú nemzetközi fõútra, ahol mindkét irányból percek alatt több kilométeres kocsisor torlódott fel.
Nem hagynak élni

A gazdák keserûségét az táplálja, hogy míg korábban a Hortobágyi Nemzeti Parktól bérelt földeken legeltethették az állataikat, a legutóbbi földhaszonbérleti pályázat során legelõ nélkül maradtak. – A komplett nyájat kitereltem a mûútra és abrakot is szórtam elibük, hadd egyenek szegények. Hisz’ lehet, hogy utoljára esznek! Ha a siralomházban a halálra ítéltnek kijárt az utolsó vacsora, akkor ezek a szerencsétlen állatok is megérdemlik – mondta feldúltan a Napló tudósítójának Mavranyi Zsigmond, akit az sem érdekel, hogy a rendõrök közölték vele: büntetõeljárást indítanak ellene. „A jövõ hetet még megvárom, de ha nem történik semmi, akkor felhajtom a birkáimat Budapestre. Átadom õket Orbán Viktornak azzal, hogy eddig minket etetett, mostmár etesse a jószágainkat is” – fogalmazott az idõs férfi, akinek csak akkor jelent meg kaján mosoly a bajusza alatt, amikor arról kérdeztem, hogy mit keresnek a gazdademonstráción ellenzéki politikusok (megérkezésünkkor Gõgös Zoltán és Varjú László is éppen a birkaganét lapátolta el az úttestrõl). – A politikus urak? Hát, erre jártak, oszt megálltak – vetette oda.

A mezõpeterdi Buj Gyula 41 éve él a juhászatból, de sose gondolta volna, hogy az 500 saját birkája és a 300 fogadott hipp-hopp legelõ nélkül marad. – 52 hektárt béreltem a nemzeti parktól, amit most egy fiatal srácnak adtak oda. A gyerek azt állítja, hogy van 250 birkája, aztán vagy van, vagy nincs. Én ezt tanultam, ezt szeretem csinálni, de nem hagynak élni – kesergett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!