2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A hetedikes lányoknak is ingyenes a HPV-oltásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-30 19:26:35
A lehetõség 45 ezer gyereket érint, a program 1,2 milliárd forintba kerül. A méhnyakrák a 15-45 éves nõk közt az elsõ számú halálozási ok

Egy rendkívül súlyos és rettegett betegség, az egyik leggyakoribb nõgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok elõzhetõ meg a hetedik osztályos lányok ingyenes HPV elleni védõoltásával - mondta el Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár. Kiemelte: ez olyan lehetõség a szülõknek, amellyel élni kell, hiszen a gyermekeik életét menthetik meg. 45 ezer lányt érint az oltás lehetõsége, a program 1,2 milliárd forintba kerül - közölte. Úgy vélte, a védõoltással és a komplex szûrõprogrammal - ha ebben a pedagógusok és a szülõk is partnerek - a következõ évtizedekben leküzdhetik ezt a megbetegedést Magyarországon. A cél az, hogy minden érintett lány megkapja az oltást, és rendelkezésre is áll az ehhez szükséges oltóanyag-mennyiség - mondta.
Közölte: évente 1450-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és évente mintegy 400 nõ hal meg ennek következtében.

Paller Judit megbízott országos tiszti fõorvos az eseményen elmondta: a méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nõk között az elsõ számú halálozási ok Magyarországon. Magyarországon alapvetõen helyeslõ a viszonyulás a védõoltásokhoz, ezért remélhetõleg sokan veszik igénybe ezt az ingyenes védõoltást is - vélekedett.

Kifejtette: Magyarországon eddig még nem volt ilyen oltási metodika, hiszen ezúttal egy kötelezõen felajánlandó oltásról van szó, amelynek kampányában elsõsorban az iskolák felé irányul a figyelem. A tanév elején a pedagógusok osztják szét az oltással kapcsolatos nyilatkozatokat, amelyeket szeptember 15-éig kell visszaküldeni. Ezt követõen, vagyis az elsõ félév elején kaphatják meg a lányok az elsõ oltást, majd fél évvel késõbb a másodikat - magyarázta.

Paller Judit hangsúlyozta: az iskolai egészségügyi szolgálatok készen állnak a feladatra, és kellõ tájékoztatást is tudnak nyújtani az oltásról. Azt is hangoztatta, hogy a méhnyakrák ellen az oltás és a szûrések együttesen hatásosak igazán. Az oltásnak alapvetõen nincs felsõ korhatára, bárkinek ajánlott - mondta. Az oltásról Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a www.antsz.hu/hpv oldalon is nyújt információkat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!