2024. május 29. Szerda, Magdolna.
 
Egyedülálló kezdeményezés: a levegõbõl is figyelnek BaranyábanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-31 16:53:54
Rövid idõ alatt bizonyította létjogosultságát a Baranya Megyei Polgárõr Szövetség által kísérleti jelleggel beindított légi szolgálat, amelyhez motoros siklóernyõt használnak – hangzott el a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában. Az ötletet egy eltûnt személy felkutatása adta, akit több százan kerestek már napok óta, majd egy siklóernyõs tizenöt perc alatt rábukkant. A kezdeményezés iránt országszerte nagy az érdeklõdés.

Olyan területekre is belátunk, amelyek rejtve, fedve vannak a növényzet miatt, így a módszer alkalmas eltûnt személyek felkutatására, de használható katasztrófahelyzetben is, hiszen a levegõben is lehet értékelni a helyzetet – mondta adásunknak az egyik pilóta, Prosszer Mihály. A légi járõrözést tavasszal Pécsett és környékén indították kísérleti jelleggel, de hamar kiderült, hogy az bárhol alkalmazható.

Az alföldi tanyavilágban például nagyon nagy jelentõsége lehet, hiszen rövid idõ alatt sokkal több tanya ellenõrizhetõ, mint akár terepjáróval. Látható például, hogy „a szokott idõben Mari néni állatai esetleg még nincsenek kiengedve”, továbbá extrém idõjárás, árvíz, nagy havazás idején is lehetõség van a gyors segítségnyújtásra, hiszen orvost, 120 kg felszerelést, így gyógyszert, ivóvizet, élelmiszert is tud szállítani a jármû – sorolta.

Nem kell bizonyos területeket megkerülni, belátunk mindenhova, eljutunk szárazföldön megközelíthetetlen helyekre – folytatta a 180 perc összeállításában Cseh László, a Kökényi Polgárõr Egyesület vezetõje. Elmondta: a kezdeményezés iránt nagy az érdeklõdés, a pécsi önkormányzat által felállított mezõõri szolgálat is számít rájuk. Alacsonyan, lassú repüléssel a parlagfûvel borított területek felderítését segíthetik például – magyarázta.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság is jelezte érdeklõdését, a hivatalos szervek nagyon pozitívan állnak a kezdeményezéshez – jegyezte meg, hozzátéve: a tervek szerint minden megyében lenne repülésre kiképzett polgárõr. Cseh László szavai szerint a kezdeményezésnek nagy jövõje van.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!