2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Népszerû a babakötvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-02 15:03:21
Ötször annyi pénzt fektettek be babakötvénybe a szülõk az év elsõ hét hónapjában, mint egy évvel ezelõtt. A START-értékpapírszámlákra csaknem három milliárd forintot fizettek be idén január eleje és július vége között. 2013-ban ez az összeg mintegy 650 millió forint volt. A kibocsátó Magyar Államkincstár elnöke szerint ez az értékpapír azért népszerû, mert az állam 100 százalék garanciát vállal a befektetésekért, és a babakötvény a mindenkori infláció felett kamatozik.

A nyolc hónapos Boróka második kislány a Dinya családban. Szülei babakötvényt vásároltak, mert, mint mondták, megbízható és kiszámítható helyen akarnak gyûjteni a picinek.

Nagyon fontosnak tartjuk az elõtakarékosságot, ezért találtuk jó programnak a Start-számlát is, hiszen így már gyerekkorban elkezdhetjük megalapozni a gyermek jövõjét, késõbb, majd ha felnõ, akkor közösen eldöntjük, hogy mire szeretnénk fordítani azt a pénzt, amelyet összegyûjtöttünk; továbbtanulási célokra vagy esetleg lakásvásárlásra – magyarázta a Híradónak Vezér Boglárka.

A babakötvényeket az államkincstárnál nyitott Start-értékpapírszámlán tartják nyilván. Tavaly az év elsõ hét hónapjában 5.686 darab Start-értékpapírszámlát nyitottak a szülõk, amelyekre összesen több mint hatszázmillió forintot fizettek be. Idén január elsejétõl július végéig már 24.806 új számlát nyitottak, amelyekre csaknem 3 milliárd forintot utaltak, így egy év alatt csaknem ötszörösére nõtt a forgalom.

Az államkincstár elnöke a Híradónak azt mondta: folyamatosan nõ ennek a megtakarítási lehetõségnek a népszerûsége.

Tudatosult az emberekben, hogy gyakorlatilag inflációmentes idõket élünk, és egyre inkább olyan megtakarítások felé fordultak, amely mögött egyrészt az állam 100 százalékos garanciát vállal, másrészt kezdték megtalálni azokat a megtakarítási formákat, amelyek mégiscsak infláció fölötti, vagy reálhozamot hoz nekik. Ebben kimagasló a babakötvény – tette egyértelmûvé Dancsó József.

A Start-értékpapírszámlán lévõ babakötvény egy 19 éves futamidejû állampapír, amelynek hozama a mindenkori infláció felett három százalék. Ha valaki csupán havi 1000 forintot fizet be rendszeresen, akkor a futamidõ végén közel 600 ezer forintos megtakarítása lesz a gyereknek, havi 5000 forintos rendszeres befizetésnél a futamidõ végén mintegy 2,5 millió forintra nõ a magtakarítás. A Start-értékpapírszámlán felhalmozott összeget a 18. születésnapja után fizeti ki az államkincstár a fiatalnak.

Start-értékpapírszámlát nyitni, és babakötvényt vásárolni az államkincstár kirendeltségein lehet. Az államkassza õsszel 24 újabb hellyel bõvíti az értékesítési hálózatát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!