2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
A KSH megerõsítette a 3,9 százalékos második negyedévi GDP-növekedéstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-05 10:04:26
Címkék: Bihari hírek, ksh
A bruttó hazai termék 3,9 százalékkal nõtt a második negyedévben, az elõzõ negyedévhez képest pedig 0,8 százalékos volt a gazdaság növekedése a szezonálisan kiigazított adatok szerint - erõsítette meg a részletes adatok alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal.

A második becslés megegyezik az augusztus 14-én közölt elsõ becslés eredményével. A második negyedévben jelentõsen emelkedett a feldolgozóipar (9,0 százalék) az építõipar (19,1 százalék), de a mezõgazdaság (5,6 százalék) teljesítménye is. A felhasználási oldalon a beruházások növekedési üteme az elsõ negyedévi 13,9 százalékról 17,4 százalékosra gyorsult, a háztartások fogyasztási kiadásaié pedig 1,7-rõl 2,4 százalékra. Az export és az import növekedése lassult az elõzõ negyedévihez hasonlítva rendre 7,7-rõl 6,7, illetve 7,8-ról 7,3 százalékra. (A GDP-ben számításba vett külkereskedelem az árukat és szolgáltatásokat együtt mutatja.)

A részletes második negyedévi adatokról kiadott jelentésben a KSH felülvizsgálta az elsõ negyedévi számokat is: eszerint az éves GDP-növekedés 3,5 százalék helyett 3,7 százalékos volt.

Júliusban 2,3 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom

Júliusban 2,3 százalékkal nõtt a kiskereskedelmi forgalom volumene a naptárhatással kiigazított és a nyers adatok szerint egyaránt - jelentette az elsõ becslés alapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A forgalom növekedési üteme az élelmiszerfogyasztás lassulása miatt jelentõsen elmaradt a júniusi 4,1 százaléktól. Az élelmiszer eladások volumene a júniusi 6,2 százalékos éves növekedésrõl 1,6 százalékra esett vissza, a nem élelmiszer jellegû termékek értékesítése viszont 1,1 százalékról 2,7 százalékosra gyorsult.

Az üzemanyag-kiskereskedelemben júliusban 3,4 százalékkal nõtt az eladások volumene, ez azonban 1,2 százalékponttal elmarad a júniusi mértéktõl. A KSH emlékeztet arra, hogy 2014. júliustól a kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatok tartalmukban megegyeznek a tavalyiakkal, így összevethetõk.

Az idén január-júliusban a kiskereskedelmi forgalom a kiigazítatlan, nyers adatok szerint 5,5 százalékkal , naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. A kumulált adatokat azonban torzítja, hogy az elsõ félévben nem összehasonlíthatók az élelmiszerforgalomra vonatkozó adatok, mert 2013. július 1-jétõl átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete és változás következett be a kiskereskedelmi adatok forrásában is, mivel azóta a mintavételes eljárás helyett rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körû adatai. Így az elsõ hét hónapban az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom 6,9 százalékkal nõtt. A módszertani torzítás nem érinti viszont, hogy a nem élelmiszer-kiskereskedelem 4,4 százalékkal, az üzemanyag eladások 4,6 százalékkal emelkedtek.

A júliusra vonatkozó második becslés adatait, részletes bontásban, szeptember 24-én teszi közzé a KSH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!