2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Így éri meg igazán a babakötvény és a Start-számlaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-05 10:13:05
A múlt hónapban kimagaslóan sokan nyitottak Start-számlát gyermekeik támogatására, igaz még mindig több, mint félmillió szülõ nem élt az állami támogatást és kedvezményes kamatokat biztosító lehetõséggel. De vajon miért éri meg félretenni gyerekünknek?

A Magyar Államkincstárnál (MÁK) nyitható Start-számlák jó megtakarítási lehetõséget nyújtanak, ha gyermekeink életkezdését szeretnénk segíteni, ráadásul a hosszú megtakarítási idõszaknak, és a Babakötvény konstrukciónak köszönhetõen egészen kicsi havi befizetésekkel is jelentõs összeget halmozhatunk fel. Mégis mennyien takarékoskodnak elõre gyermekeiknek ilyen formában és miért éri meg a gyermek életkezdésére félretenni?

Közel 600 ezer szülõ nem él a befizetéssel

A Start-számla számos elõnye ellenére úgy tûnik, hogy a kezdeti összeg mellé a szülõk jó része nem fizet be, így mára több, mint 592 ezer letéti számlát kezel a MÁK. De mégis hogyan fordulhat ez elõ? Az állam minden 2005. december 31. után született gyermeknek egy letéti számlára 42 500 forintot helyez el életkezdési támogatás címen. Ezen a számlán a pénz csupán az infláció mértékével gyarapodik egészen addig, amíg a szülõk Start-értékpapír számlát nyitnak a gyermek nevére MÁK-nál. Ettõl kezdve ez a kezdeti támogatási összeg és a késõbbi szülõi befizetések automatikusan a kedvezõ kamatozású Babakötvény kondíciói (infláció mértéke + 3%) szerint kamatoznak tovább.

Miért éri meg plusz pénzeket befizetni?

Az újonnan nyitott Start-számlára gyermekünk életkezdésének támogatására bármikor bármennyit befizethetünk, vagyis Babakötvényt vehetünk. A 2006. január 1 és 2014. január 31 között született gyermek számára vásárolható Babakötvény a többi állampapírnál kedvezõbb kamatozású, hisz 8,7 százalékkal (2012-es év átlagos inflációja 5,7%+3%) kamatozik idén december 2-ig, a sorozat kamatfordulójáig. Alacsony kockázat mellett nem találunk olyan megtakarítási lehetõséget, ami ennél többet hozna. A jelenlegi - az idén február 1 óta született gyermekek számára megvásárolható - sorozat 4,7 százalékos kamatozású, ami átlagosnak mondható. Azonban azt le kell szögezni, hogy ez a kamat igen nagy valószínûséggel növekedni fog a jövõ évben (ha az infláció növekszik), és közép és hosszú távon is ennél jobb kamatokra számíthatunk, valamint a 3 százalékos kamatprémium mindenképp reálkamatot biztosít a befektetéseinknek.

Mi alapján kamatozik a Babakötvény?

A Babakötvény kamatait minden évben az elõzõ évi inflációs adatok alapján számolják, ez adja a kamatbázist. Ehhez jön hozzá a kamatprémium, ami a Babakötvény esetében egységesen három százalék.

Mennyit érdemes félretenni Start-számlán?

A számlára érkezõ minden befizetés után állami támogatás jár, éves szinten 60 ezer forint befizetésig. A támogatás mértéke 10 százalék, ez azt jelenti, hogy az állam évente maximum hatezer forintot írhat jóvá a számlán. Ez a kiemelkedõ kamatozással együtt igen jó befektetésnek bizonyulhat (EBKM?).

Miért jó félretenni a gyerek életkezdésére?

Ugyan a havonta megspórolható összeg nem túl jelentõs, ha az állami támogatás maximális kihasználásában gondolkozunk, azonban, ha a teljes futamidõ alatt félretesszük, akkor akár 2,5 millió forint is összejöhet, ha 19 évig 3% inflációval számolunk az egyszerûség kedvéért. Ez nagyjából akkora összeg, amibõl a fiatal felnõtt a felsõfokú tanulmányait finanszírozni tudja, vagy néhány évnyi plusz megtakarítással megveheti elsõ lakását.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!