2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Új rendelõ a cukorbetegek ellátásáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-07 15:32:59
Átadták az ország tizenharmadik neuropathiacentrumát szerdán a budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórházban.

A cukorbetegség egyik súlyos szövõdményének, az érzõideg-károsodásnak (neuropathia) a megelõzésére, vizsgálatára és kezelésére alkalmas rendelõ létrehozását és mûködtetését, az eszközök beszerzését a Wörwag Pharma Kft. támogatta.

Káposzta Zoltán, az egészségügyi intézmény helyettes orvosigazgatója az átadáson elmondta, hogy a centrum kialakításával javul a páciensek ellátása, a betegség korai felismerése nagyban hozzájárul az életminõség javításához.

A diabéteszes neuropathia a megközelítõleg egymillió magyarországi cukorbeteg mintegy harminc százalékát érinti. A cukorbetegség következményeként kialakult érzõideg-károsodás miatt a végtagok természetes érzékelési képessége csökken vagy megszûnik, a lábamputációk 85 százalékáért a neuropathia tehetõ felelõssé. Ezen beavatkozások többsége megelõzhetõ lenne, ha idõben diagnosztizálnák és kezelnék a betegséget.

Kádár Éva, a gyógyászati cég ügyvezetõ igazgatója elmondta, évrõl évre növekszik a kezelt neuropathiás betegek száma, tavaly 5500 pácienst láttak el az országszerte mûködtetett centrumokban, amelyek létrehozásához szintén a vállalat nyújtott segítséget.

A most átadott centrumon kívül hat mûködik a fõvárosban, és fogadnak betegeket Szekszárdon, Nyíregyházán, Gyõrött, Szegeden, Debrecenben és Pécsett is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!