2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Küzdenek a rágcsálókkal - járványt is okozhatnak ezek az állatokForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-09 08:42:20
A kártevõ rágcsálók közül leggyakrabban a vándorpatkány és a házi egér fordul elõ az emberi településeken. Ezek az állatok gazdasági kártételük mellett, betegségeket is terjesztenek. Az ellenük való védekezésrõl és a lehetséges hibákról is szó volt a Napközben keddi adásában.

Patkányok lepték el Gyöngyös több utcáját, a Vargák terén élõk már aláírásgyûjtésbe is kezdtek, az önkormányzattól kérnek segítséget, hogy megszûnjön a probléma.  Azt mondják, a patak rendbetétele miatt jöttek elõ a rágcsálók, amelyek beköltöznek az elhagyatott házakba.  Két évvel ezelõtt Szentes egyik utcáját is ellepték a rágcsálók. Az egyik Kossuth Rádiónak nyilatkozó férfi azt mondta, a patkányok télen lerágták az ólban a disznója fülét, és a csirkéit is elhordták.

A gyöngyösi önkormányzat évente kétszer végeztet egy külsõs céggel patkányirtást a városban. Szilágyi Attila, a település városfejlesztési és városüzemeltetési igazgatóságának vezetõje azt nyilatkozta, a rágcsálókról szóló sajtóhírek miatt kiküldött közszolgáltató nem találta patkányok nyomát. Az önkormányzat hivatalosan még nem tud a problémáról, miután semmilyen jelzés nem érkezett hozzájuk írásban – tette hozzá Szilágyi Attila.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztifõorvosi Hivatal járványügyi fõosztályának vezetõje elmondta, a ma Magyarországon ma a leptoszpirózis az, amelyet a patkányok, illetve egerek, pockok leginkább terjesztenek, de ételre egyéb fertõzõ betegségeket is átvihetnek. A Wikipédia szócikke szerint elõbbi kór általában jóindulatú, a lefolyása azonban lehet súlyos, illetve halálos kimenetelû is. A tünetek közé tartozik a láz, hidegrázás, a máj-, vese- és érrendszeri károsodás, a fejfájás, az izomfájdalmak, ezek közül is jellemzõ a lábszári fájdalom. Ócsai Lajos megjegyezte, jelenleg Jász-Nagykun-Szolnok megyében van viszonylag sok embert érintõ leptoszpirózis-járvány, amelyet feltehetõen mezei pockok okoztak.

Vogronics László szerint a patkányok elleni védekezésben komoly szerepe van a higiéniának, a legfontosabb azonban, hogy csak a szervezett küzdelem lehet ellenük hatékony. A sikerhez a lakóknak is részt kell venniük a védekezésben, amellett, hogy ügyelnek a tisztaságra, például el kell zárniuk a rágcsálók vonulási útvonalait. A patkányok felbukkanását jelenteni kell, majd a kártevõirtóknak azonnal úgynevezett góckezeléseket kell végrehajtaniuk, vagyis elpusztítani az adott helyen talált rágcsálókat. A szakmai szervezet fõtitkára „halkan” megjegyezte, a védekezést gyakran a pénzhiány akadályozza.

Ócsai Lajos is egyetértett vele, hogy a patkányok elleni küzdelemhez nagyon sok pénz kell, különben nem lehet hatékony a küzdelem. A fertõtlenítés pedig nem segít, ha már megjelent az állat, csak az irtás. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kártevõirtó szakemberek „világraszólót alakítottak”, mert Budapest gyakorlatilag az egyetlen olyan világváros, amely patkánymentesnek mondható. Gócok a magyar fõvárosban is megjelennek, de ezek kezelésével kordában lehet tartani a rágcsálóállományt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!