2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Átadták a Honvéd kórház új koraszülött intenzív osztályátForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-13 08:54:50
Átadták a Honvéd kórház felújított koraszülött intenzív osztályát Budapesten. A 112 millió forintos Európai Uniós támogatásból több mint 30 új mûszert: inkubátorokat, lélegeztetõ gépeket és betegõrzõ monitorokat vásároltak. Az osztály ezzel az ország egyik legmodernebb koraszülött intenzív centrumává vált.

Varró István 8 hónapja született a terhesség 25. hetében, 590 grammal. Több mint 3 hónapot töltött a Honvédkórház koraszülött intenzív osztályán. Édesanyja azt mondta: a profi ellátásnak köszönhetõen a kisfiú a korának megfelelõen fejlõdik, és teljesen egészséges.

Maximálisan elégedettek voltunk mind a szakmai hozzáállással, mind emberileg, ahogy az összes orvos és a nõvér kezelte a piciket. Azóta is örömmel járunk vissza az utógondozásra, mert kicsit úgy érezzük, mintha hazajárnánk – nyilatkozta a Híradónak Varróné Boros Melinda.

Az osztályon évente 250 koraszülöttet ápolnak, 40-en közülük pedig születésükkor még az 1 kilós súlyt sem érik el. A 112 millió forintos Európai Uniós támogatásból 33 új mûszert: inkubátorokat, lélegeztetõ gépeket, infúziós pumpákat és betegõrzõ monitorokat kapott az osztály. Vezetõje szerint sikerük egyik titka, hogy család-barát szemléletben mûködnek.

Az édesapákat, édesanyákat az ellátó csapat részeként tekintjük. Nekünk nincsen látogatási idõ, bármikor bent lehetnek, és bekapcsolódhatnak a gyerekek ellátásába – magyarázta Nádor Csaba részlegvezetõ fõorvos.
Hende Csaba honvédelmi miniszter az új mûszerek átadásakor úgy fogalmazott: a koraszülött-ellátás az élet egyik legdrámaibb hadszíntere.

A tét óriási: sikerül-e a legkisebbeknek megvetniük a lábukat az élet partjain? Sikerül-e az õ saját, személyes partraszállási hadmûveletük? Ez itten a kérdés. Mától sokak kitartó munkájának eredményeképpen az õ esélyeik jelentõsen javulnak – fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Zombor Gábor egészségügyért felelõs államtitkár pedig arról beszélt: az egészségügyben évtizedek óta nem volt akkora fejlesztés mint, most.

Ma Magyarországon szinte minden vidéki városban nagyon komoly kórházfelújítások, beruházások zajlanak, amelyek összege most már eléri lassan a 340 milliárd forintot – hangsúlyozta az államtitkár.

Magyarországon minden 11. újszülött koraszülöttnek számít. Évente 1200 baba pedig kevesebb mint 1,5 kilós súllyal jön a világra.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!