2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Köznevelési államtitkár: Az új tankönyveket nem érte érdemi kritikaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-13 09:14:19
Az ellenzékiek csak már eddig is használt tankönyvekben találtak kritizálni valót, hat-nyolc éves kiadványok segédanyagait bírálják – mondta a Kossuth Rádióban Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelõs államtitkár.

A kísérleti jelleggel idén bevezetett tankönyveket eddig érdemi kritika nem érte. Az, amitõl pillanatnyilag az ellenzéki média és az ellenzék hangos, a már eddig is használt tankönyvekben talált, valamiért hat-nyolc év után elõbukkant oktatási segédanyag vagy melléklet, egy-egy szemelvény néhány mondata – nyilatkozta a 180 percben Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelõs államtitkár.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) tisztségviselõje szerint fontos lépés, hogy az új fejlesztésû tankönyvekben eddig nem találtak olyat, ami aggodalomra adhat okot. Hozzátette: a cél az, hogy az elsõ esztendõben együttmûködjenek az új kiadványokból tanító pedagógusokkal, ami egyfajta fejlesztési folyamat lenne.

A tankönyvek pedig ennek végén, két-három év múlva – már a digitális tananyaggal kiegészítve – kerülnének bevezetésre, vagyis több év után kiérlelõdött tartalom tud megjelenni tankönyvként. Adott a pedagógusok számára a felület, a kutató-fejlesztõvel való együttmûködés, hogy elmondják a tartalmi, szakmai érveiket – fogalmazott az államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit szerint az inkább szakmai, mintsem politikai tartalmú vita, hogy egy tankönyvben a matematika, fizika, nyelvtan vagy magyar irodalom tanítása mellett milyen példák, szemléltetõ anyagok, szemelvények vagy gyakorlatok szerepelnek.

Az oktatásirányítás szintjeinek alakítása kapcsán azt mondta, kell egy olyan megyei, fenntartói feladatokat ellátó szervezet, ami jelenleg a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) szervezeti rendszerében nem adott. Ma ugyanis a járási tankerületek és az országos központ végzi az iskolafenntartással, -mûködtetéssel kapcsolatos feladatokat. Sokkal inkább az a fontos, hogy a fenntartói jog gyakorlásában és a mûködtetésben bizonyos döntéseket, eszközöket, jogosultságokat megyei szinten szeretnének megvalósítani – fogalmazta meg.

Hozzátette: természetesen a járásoknál a szakmai irányításra ugyanúgy ott lesz az iskolák, igazgatók, pedagógusok munkájának szakmai fenntartói támogatása. „Próbáljuk, tehát picit közelebb vinni, és az iskolákat még inkább támogatóvá tenni a fenntartói szervezetrendszert” – mondta a Kossuth Rádióban Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelõs államtitkár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!