2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Norvég alapok: Brüsszel segítségét kérheti a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-13 09:21:43
Az Európai Unióhoz fordulhat Magyarország a Norvégiával fennálló vitás ügye rendezése ügyében - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter kedden újságírókkal a Parlamentben.

Valószínûleg arra szorulunk, hogy az Európai Bizottsághoz forduljunk, és Brüsszel megoldását kérjük. (...) Amikor a felek nem egyeznek (...), lehetõségük van arra, hogy Brüsszelhez forduljanak, és azt kérjék, szolgáltasson igazságot. Mi is valószínû, hogy erre fogunk ráfanyalodni - fogalmazott Lázár János a norvég támogatások felfüggesztése ügyében Magyarország és Norvégia között kialakult vitáról.

Tudomása szerint egyébként Brüsszelben is mérlegelik annak lehetõségét, hogy a brüsszeli ellenõrzési mechanizmus vizsgálja meg a norvég alap magyarországi pénzköltéseit. A Miniszterelnökség vezetõje elsõsorban elvi jelentõségûnek nevezte az ügyet, mégpedig amiatt, hogy - mint azt kifejtette - a norvég alap pályázatainál - ellentétben az 50 százalékos gyõzelmi arányú uniós pályázatoknál - ugyanaz a kör nyerte a pénzeket, és általában a pályázók 70-80 százalékát elutasították.

Jelezte, jelenleg távol áll egymástól a magyar és a norvég álláspont, mert norvég partnereink úgy gondolják, minden rendben. Lázár János emlékeztetett, a magyar fél eleget tett az intézményrendszer megváltoztatására tett norvég kérésnek, de ez nem volt elegendõ, mert azt akarják, a magyar kormány állítsa le a belsõ vizsgálatokat. Ám miután közpénzrõl van szó, a kabinet nem tud eltekinteni az ellenõrzéstõl - jelentette ki.

A Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában tartott hétfõi házkutatással kapcsolatban a miniszter azt mondta: a kormány abban érdekelt, hogy derüljön ki az igazság, az érintettek pedig minél hamarabb tisztázzák magukat. Lázár János egyébként a kabinet nevében nem kívánta kommentálni a rendõrségi nyomozást. Egyrészrõl ha az Ökotársnál visszaélések történtek, annak a következményeit viselniük kell, másrészrõl pedig az Ökotárs munkatársait is megilleti az ártatlanság vélelme, ahogyan a támogatásban részesülõket is - közölte. Arra a kérdésre, hogy nem tartja-e túlzónak a házkutatásnál tapasztalt rendõri jelenlétet, Lázár János azt felelte, ezt a rendõrségtõl kell megkérdezni, de - tette hozzá - 400 millió forintos hûtlen kezelés gyanúja esetén mindenhol szoktak házkutatást tartani.

A Készenléti Rendõrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hûtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfõ reggel tartott házkutatást az Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és ott iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet) irodájánál is. Délután az Ökotárs belvárosi irodája elõtt a rendõri fellépés miatt demonstrációt tartottak. Norvégia kedden teljesen elfogadhatatlannak nevezte a házkutatásokat, és azzal vádolta a budapesti vezetést, hogy el akarja hallgattatni a bírálatokat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!